Składniki
- 150 g pieczarek, w zależności od wielkości 6-7 sztuk
- 1 cebula szalotka
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ pęczka pietruszki
- sól, czarny pieprz
- 100 g piersi z kurczaka
- 50 g siekanej kiełbasy
- 1 kromka chleba tostowego
- 4 łyżki mleka
- 1 jajko
- 4 filety z piersi kurczaka każda ok. 150 g
- sól, pieprz
- 150 g nadzienia
- 400 g grzybów leśnych (np.: boczniak, kurki)
- 1 drobno siekana szalotka
- 50 g masła
- 150 ml bulionu drobiowego
- 100 ml białego wina
- 1 gałązka tymianku
- 1-2 łyżki crème fraîche lub gęstej śmietana – opcjonalnie
-
Przygotowanie
-
1Nadzienie
-
2Pieczarki i cebulę szalotkę pokroić w drobną kostkę. Pietruszkę drobno posiekać. Oliwę z oliwek podgrzać w brytfannie, pieczarki i pokrojoną w kostki szalotkę mocno podsmażyć. Posiekaną pietruszkę wymieszać i odstawić.
-
3Pierś z kurczaka drobno posiekać i wymieszać z posiekaną kiełbasą.
-
4Chleb tostowy namoczyć w mleku, dodać do mięsa, a następnie dodać ubite jajo.
-
5Na koniec dodać podsmażone pieczarki i wszystko dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Odmierzyć 150 g do nadzienia piersi z kurczaka, reszta nadaje się idealnie do wykorzystania do Zapiekanki .
-
6Filety z piersi kurczaka
-
7Ułożyć piersi z kurczaka w woreczku do mrożenia, następnie ubić tłuczkiem na płasko (platerować). Im cieńsze piersi, tym krótszy czas gotowania. Następnie piersi ułożyć na desce, dodać soli i pieprzu. Nadzienie do drobiu położyć na środku mięsa i każdy płat mięsa zwinąć w formie rolady. Związać nitką, aby rolada zachowała kształt.
-
8Połowę masła roztopić w brytfannie na średnim ogniu. Kolejno podsmażyć piersi z kurczaka, następnie zdjąć je z ognia i odstawić. Grzyby obrać i wyczyścić, większe grzyby przepołowić lub pokroić na ćwiartki. Pokrojoną w kostki szalotkę podsmażyć na pozostałym maśle i dodać grzyby. Na koniec w brytfannie ułożyć filety z piersi kurczaka i gałązkę tymianku, dolać wina białego i bulionu drobiowego. Gotować pod przykryciem 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Aby wyrównać smak, pod koniec gotowania można dodać 1 lub 2 łyżki crème fraîche lub śmietany.
-
9Pieczarki i cebulę szalotkę pokroić w drobną kostkę. Pietruszkę drobno posiekać. Oliwę z oliwek podgrzać w brytfannie, pieczarki i pokrojoną w kostki szalotkę mocno podsmażyć. Posiekaną pietruszkę wymieszać i odstawić. Pierś z kurczaka drobno posiekać i wymieszać z posiekaną kiełbasą. Chleb tostowy namoczyć w mleku, dodać do mięsa, a następnie dodać ubite jajo. Na koniec dodać podsmażone pieczarki i wszystko dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Odmierzyć 150 g do nadziewania piersi z kurczaka, reszta nadaje się idealnie do wykorzystania do Zapiekanki .
-
10Ułożyć piersi z kurczaka w woreczku do mrożenia, następnie ubić tłuczkiem na płasko (platerować). Im cieńsze piersi, tym krótszy czas gotowania. Następnie piersi ułożyć na desce, dodać soli i pieprzu. Nadzienie do drobiu położyć na środku mięsa i każdy płat mięsa zwinąć w formie rolady. Związać nitką, aby rolada zachowała kształt. Połowę masła roztopić w brytfannie na średnim ogniu. Kolejno podsmażyć piersi z kurczaka, następnie zdjąć je z ognia i odstawić. Grzyby obrać i wyczyścić, większe grzyby przepołowić lub pokroić na ćwiartki. Pokrojoną w kostki szalotkę podsmażyć na pozostałym maśle i dodać grzyby. Na koniec w brytfannie ułożyć filety z piersi kurczaka i gałązkę tymianku, dolać wina białego i bulionu drobiowego. Gotować pod przykryciem 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Aby wyrównać smak, pod koniec gotowania można wymieszać 1 lub 2 łyżki crème fraîche lub śmietany.