- Wołowina
Składniki
- 300 g makaronu linguine
- 100 g chleba tostowego (ok. 4 kromki)
- 2 cebule
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 150 g mielonego mięsa wieprzowego
- ½ łyżeczki mielonej ostrej papryczki chili
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 2 łyżki stołowe posiekanej świeżej pietruszki
- sól
- czarny pieprz, świeżo zmielony
- 1 ubite jajko (rozmiar M)
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona spiczasta papryka
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 1 puszka obranych pomidorów razem z sokiem (400 g/425 ml)
- 2 liście laurowe
- 2–3 gałązki bazylii
- 1 szczypta cukru
-
Przygotowanie
-
1Przygotowanie klopsików:
-
2Odkroić brzegi chleba tostowego i przy pomocy blendera zmiksować do uzyskania bułki tartej.
-
3Obrać cebulę i pokroić w kostkach. Podgrzać łyżkę oliwy w brytfannie. Połowę pokrojonej cebuli pod-dusić na oliwie przez około 2–3 minuty. Doprawić solą i pieprzem, następnie ostudzić.
-
4Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą, podduszoną cebulą, przyprawami oraz pietruszką. Mięsną masę porządnie doprawić solą i pieprzem i wilgotnymi rękami uformować małe klopsiki (2–3 cm Ø).
-
5Oliwę z oliwek podgrzać w brytfannie. Klopsiki podsmażyć, aż zbrązowieją (najlepiej w kilku partiach) i wyjąć.
-
6Przygotowanie sosu:
-
7Czosnek obrać i pokroić w kostkę.
-
8Paprykę umyć, przekroić na pół, wyciąć środek i pokroić w drobną kostkę.
-
9Pozostałą cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie w brytfannie. Dodać pokrojoną paprykę. Pomidory lekko rozgnieść widelcem i razem z listkami laurowymi dodać do brytfanny. Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, dodać klopsiki i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 5–10 minut.
-
10W międzyczasie przygotować linguine w dużej ilości osolonej wody zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
-
11Liście bazylii zerwać i drobno posiekać. Sos pomidorowy doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i bazylią. Makaron odcedzić i wymieszać z sosem oraz klopsikami.
-
12Wskazówka: To klasyczne włoskie danie zasługuje również na towarzystwo włoskiego wina. Dobre wino Chianti lub kalifornijskie Sangiovese nadaje się do tego idealnie.