Pikantne klopsiki z linguine

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
2-4 2-4
Pikantne klopsiki z linguine
Główne SKŁADNIKI
  • Wołowina
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 300 g makaronu linguine
Na klopsiki:
  • 100 g chleba tostowego (ok. 4 kromki)
  • 2 cebule
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 150 g mielonego mięsa wieprzowego
  • ½ łyżeczki mielonej ostrej papryczki chili
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 2 łyżki stołowe posiekanej świeżej pietruszki
  • sól
  • czarny pieprz, świeżo zmielony
  • 1 ubite jajko (rozmiar M)
Na sos:
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona spiczasta papryka
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 1 puszka obranych pomidorów razem z sokiem (400 g/425 ml)
  • 2 liście laurowe
  • 2–3 gałązki bazylii
  • 1 szczypta cukru
  • Przygotowanie

  • 1
    Przygotowanie klopsików:
  • 2
    Odkroić brzegi chleba tostowego i przy pomocy blendera zmiksować do uzyskania bułki tartej.
  • 3
    Obrać cebulę i pokroić w kostkach. Podgrzać łyżkę oliwy w brytfannie. Połowę pokrojonej cebuli pod-dusić na oliwie przez około 2–3 minuty. Doprawić solą i pieprzem, następnie ostudzić.
  • 4
    Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą, podduszoną cebulą, przyprawami oraz pietruszką. Mięsną masę porządnie doprawić solą i pieprzem i wilgotnymi rękami uformować małe klopsiki (2–3 cm Ø).
  • 5
    Oliwę z oliwek podgrzać w brytfannie. Klopsiki podsmażyć, aż zbrązowieją (najlepiej w kilku partiach) i wyjąć.
  • 6
    Przygotowanie sosu:
  • 7
    Czosnek obrać i pokroić w kostkę.
  • 8
    Paprykę umyć, przekroić na pół, wyciąć środek i pokroić w drobną kostkę.
  • 9
    Pozostałą cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie w brytfannie. Dodać pokrojoną paprykę. Pomidory lekko rozgnieść widelcem i razem z listkami laurowymi dodać do brytfanny. Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, dodać klopsiki i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 5–10 minut.
  • 10
    W międzyczasie przygotować linguine w dużej ilości osolonej wody zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  • 11
    Liście bazylii zerwać i drobno posiekać. Sos pomidorowy doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i bazylią. Makaron odcedzić i wymieszać z sosem oraz klopsikami.
  • 12
    Wskazówka: To klasyczne włoskie danie zasługuje również na towarzystwo włoskiego wina. Dobre wino Chianti lub kalifornijskie Sangiovese nadaje się do tego idealnie.