Pistacjowe magdalenki

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Pistacjowe magdalenki
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 2 jajka, rozmiar L
  • 90 g miękkiego masła
  • 1 łyżka stołowa pasty pistacjowej
  • 30 g pokruszonych pistacji
  • 80 g cukru pudru
  • 120 g mąki
  • 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • Przygotowanie

  • 1
    Jajka wymieszać z cukrem pudrem bez ubijania żółtek na pianę.
  • 2
    Dodać pastę pistacjową, pokruszone pistacje i masło i dobrze wymieszać, aż powstanie gładka pasta.
  • 3
    Do pasty przesiać mąkę i suche drożdże i zamieszać.
  • 4
    Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę.
  • 5
    Rozgrzać piekarnik do 210 °C.
  • 6
    Nasmarować formę na magdalenki firmy Le Creuset i umieścić w zamrażarce na 5 minut.
  • 7
    Wlać ciasto do wgłębień, formę włożyć do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 180 °C.
  • 8
    Piec od 12 do 15 minut. Magdalenki pozostawić do ostygnięcia na 10 minut przed wyjęciem z formy.