- Mąka
Składniki
- 2 jajka, rozmiar L
- 90 g miękkiego masła
- 1 łyżka stołowa pasty pistacjowej
- 30 g pokruszonych pistacji
- 80 g cukru pudru
- 120 g mąki
- 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
-
Przygotowanie
-
1Jajka wymieszać z cukrem pudrem bez ubijania żółtek na pianę.
-
2Dodać pastę pistacjową, pokruszone pistacje i masło i dobrze wymieszać, aż powstanie gładka pasta.
-
3Do pasty przesiać mąkę i suche drożdże i zamieszać.
-
4Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę.
-
5Rozgrzać piekarnik do 210 °C.
-
6Nasmarować formę na magdalenki firmy Le Creuset i umieścić w zamrażarce na 5 minut.
-
7Wlać ciasto do wgłębień, formę włożyć do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 180 °C.
-
8Piec od 12 do 15 minut. Magdalenki pozostawić do ostygnięcia na 10 minut przed wyjęciem z formy.