- Mąka
Składniki
- 500 g mąki
- 1 kostka drożdży
- 1 szczypta soli
- 100 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki świeżego czerwonego pesto lub sosu do pizzy
- 200 g mozzarelli, w plasterkach
- 2 świeże liście bazylii, pokrojone w paski
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 210 ° C.
-
2Podgrzewać patelnię w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut.
-
3Mąkę z proszkiem do pieczenia włożyć do miksera. Dodać sól, oliwę z oliwek, 50 ml ciepłej wody i zmiksować w gładkie ciasto. Dodać pozostałą wodę, jeżeli ciasto jest za gęste. Pozostawić ciasto na 1 godzinę pod przykryciem.
-
4Wyjąć ciasto i rozwałkować w kółko na posypanej mąką powierzchni.
-
5Ostrożnie umieścić ciasto na patelni i pozwolić mu rosnąć ponownie przez 20-30 minut.
-
6Rozłóżyć pesto lub sos do pizzy na cieście. Pozostawić około 1 cm wolnej krawędzi.
-
7Na wierzchu położyć plastry mozzarelli i posypać bazylią.
-
8Umieścić patelnię w piekarniku i piec przez 20-30 minut, aż pizza stanie się złotobrązowa.
-
9Wskazówki: Do tego przepisy pasuje idealnie 3-ply patelnia nieprzywierająca 24 cm lub Patelnia do naleśników aluminium 24 cm.