Pizza Margherita z patelni

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
1-2 1-2
Pizza Margherita z patelni
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 500 g mąki
  • 1 kostka drożdży
  • 1 szczypta soli
  • 100 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki świeżego czerwonego pesto lub sosu do pizzy
  • 200 g mozzarelli, w plasterkach
  • 2 świeże liście bazylii, pokrojone w paski
 
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 210 ° C.
  • 2
    Podgrzewać patelnię w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut.
  • 3
    Mąkę z proszkiem do pieczenia włożyć do miksera. Dodać sól, oliwę z oliwek, 50 ml ciepłej wody i zmiksować w gładkie ciasto. Dodać pozostałą wodę, jeżeli ciasto jest za gęste. Pozostawić ciasto na 1 godzinę pod przykryciem.
  • 4
    Wyjąć ciasto i rozwałkować w kółko na posypanej mąką powierzchni.
  • 5
    Ostrożnie umieścić ciasto na patelni i pozwolić mu rosnąć ponownie przez 20-30 minut.
  • 6
    Rozłóżyć pesto lub sos do pizzy na cieście. Pozostawić około 1 cm wolnej krawędzi.
  • 7
    Na wierzchu położyć plastry mozzarelli i posypać bazylią.
  • 8
    Umieścić patelnię w piekarniku i piec przez 20-30 minut, aż pizza stanie się złotobrązowa.
  • 9
      Wskazówki: Do tego przepisy pasuje idealnie 3-ply patelnia nieprzywierająca 24 cm lub Patelnia do naleśników aluminium 24 cm.