Placek lotaryński

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
4-6 4-6
Placek lotaryński
Quiche Lorraine is a French tart consisting of a pastry crust filled with pieces of cheese and lardons or bacon. It can be served hot or cold and is an incredibly versatile dish which can be served at dinner parties or for in-the-week lunches.
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 200 g mąki
  • 5 g soli
  • 125 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
  • 3-4 łyżki zimnej wody
  • 200 g boczku wędzonego, pokrojonego w drobną kostkę
  • 6 jaj
  • 750 ml śmietany
  • sól, do przyprawienia
  • pieprz, do przyprawienia
  • gałka muszkatołowa, do przyprawienia
  • Przygotowanie

  • 1
    Temperatura piekarnika: 170°C, temperatura piekarnika z termoobiegiem: 150°C, stopień gazowy: 3
  • 2
    Włożyć mąkę, ser i masło do miski i lekko ugniatać rękami. Następnie dodać wodę do ciasta i szybko zagnieć wszystko na kształt pieroga. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
  • 3
    Po schłodzeniu ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim naczynie, a spód ciasta nakłuć kilka razy widelcem.
  • 4
    Piec przez 10 minut w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170°C, w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 150°C, gaz ustawić na stopień 3.
  • 5
    Lekko podsmażyć kostki bekonu na patelni, aż będą ugotowane.
  • 6
    W misce, zacząć ubijać jajka, po ubiciu, dodać śmietany i doprawić masę pieprzem i gałką muszkatołową, dodać odrobinę soli.
  • 7
    Wylać masę jajeczną na kostki boczku i dodać do naczynia, piec przez 40 minut. Placek powinien mieć złocistożółty kolor, a ciasto powinno być dobrze wypieczone, tak aby łatwo odrywało się od brzegów patelni. Podawać na ciepło.