- Mąka
Składniki
- 200 g mąki
- 5 g soli
- 125 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
- 3-4 łyżki zimnej wody
- 200 g boczku wędzonego, pokrojonego w drobną kostkę
- 6 jaj
- 750 ml śmietany
- sól, do przyprawienia
- pieprz, do przyprawienia
- gałka muszkatołowa, do przyprawienia
-
Przygotowanie
-
1Temperatura piekarnika: 170°C, temperatura piekarnika z termoobiegiem: 150°C, stopień gazowy: 3
-
2Włożyć mąkę, ser i masło do miski i lekko ugniatać rękami. Następnie dodać wodę do ciasta i szybko zagnieć wszystko na kształt pieroga. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
-
3Po schłodzeniu ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim naczynie, a spód ciasta nakłuć kilka razy widelcem.
-
4Piec przez 10 minut w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170°C, w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 150°C, gaz ustawić na stopień 3.
-
5Lekko podsmażyć kostki bekonu na patelni, aż będą ugotowane.
-
6W misce, zacząć ubijać jajka, po ubiciu, dodać śmietany i doprawić masę pieprzem i gałką muszkatołową, dodać odrobinę soli.
-
7Wylać masę jajeczną na kostki boczku i dodać do naczynia, piec przez 40 minut. Placek powinien mieć złocistożółty kolor, a ciasto powinno być dobrze wypieczone, tak aby łatwo odrywało się od brzegów patelni. Podawać na ciepło.