
Quiche Lorraine is a French tart consisting of a pastry crust filled with pieces of cheese and lardons or bacon. It can be served hot or cold and is an incredibly versatile dish which can be served at dinner parties or for in-the-week lunches.
Główne SKŁADNIKI
- Mąka
Składniki
Przygotowanie
Składniki
- 200 g mąki
- 5 g soli
- 125 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
- 3-4 łyżki zimnej wody
- 200 g boczku wędzonego, pokrojonego w drobną kostkę
- 6 jaj
- 750 ml śmietany
- sól, do przyprawienia
- pieprz, do przyprawienia
- gałka muszkatołowa, do przyprawienia
-
Przygotowanie
-
1Temperatura piekarnika: 170°C, temperatura piekarnika z termoobiegiem: 150°C, stopień gazowy: 3
-
2Włożyć mąkę, ser i masło do miski i lekko ugniatać rękami. Następnie dodać wodę do ciasta i szybko zagnieć wszystko na kształt pieroga. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
-
3Po schłodzeniu ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim naczynie, a spód ciasta nakłuć kilka razy widelcem.
-
4Piec przez 10 minut w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170°C, w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 150°C, gaz ustawić na stopień 3.
-
5Lekko podsmażyć kostki bekonu na patelni, aż będą ugotowane.
-
6W misce, zacząć ubijać jajka, po ubiciu, dodać śmietany i doprawić masę pieprzem i gałką muszkatołową, dodać odrobinę soli.
-
7Wylać masę jajeczną na kostki boczku i dodać do naczynia, piec przez 40 minut. Placek powinien mieć złocistożółty kolor, a ciasto powinno być dobrze wypieczone, tak aby łatwo odrywało się od brzegów patelni. Podawać na ciepło.