- Warzywa
Składniki
- 3 duże ziemniaki, obrane (600 g)
- 2 średnie bataty, obrane (400 g)
- 2 duże jajka, roztrzepane
- 5 ml mielonej kolendry
- 5 ml mielonego kminu
- 100 g masła
- Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
- 60 ml oliwy z oliwek
- 100 g wędzonego łososia
- 30 ml crème fraiche
- 15 g kaparów
- Koper, do smaku
- Młotkowany czarny pieprz, do smaku
- Marynowana czerwona cebula, do podania
- Zawijasy z selera do przybrania
- Świeża cytryna do wyciśnięcia, pokrojona w ćwiartki
-
Przygotowanie
-
1Zetrzyj ziemniaki i bataty na tarce o grubych oczkach.
-
2Nie płucz ziemniaków, by nie usunąć skrobi. Owiń ziemniaki ręcznikiem kuchennym i wyciśnij nadmiar płynu. Dzięki temu placek będzie chrupiący, a nie wilgotny. Przełóż osuszone ziemniaki do miski z jajkami, solą, pieprzem, kolendrą i kminem. Dobrze przypraw solą oraz pieprzem i dodaj trochę roztopionego masła.
-
3Umieść patelnię Le Creuset o średnicy 26 cm na średnim ogniu. Wlej sporą ilość oliwy z oliwek i dodaj 15 g masła. Rozgrzej. Gdy masło będzie już gorące, dodaj tyle masy ziemniaczanej, by utworzyć placek o grubości od 1 do 2 cm. Przyklep łopatką kuchenną, aby powstał cienki placek. Po 2 minutach dodaj do placka łyżkę masła. Smaż przez 4–5 minut lub aż krawędzie staną się chrupkie i nabiorą złoto-brązowego koloru.
-
4Podlej krawędzie placka oliwą z oliwek, by ułatwić przewrócenie go na drugą stronę. Jeśli placek porusza się przy potrząsaniu patelnią, jest gotowy do przewrócenia.
-
5Przykryj patelnię talerzem i ostrożnie ją odwróć, przenosząc placek na talerz. Przełóż placek z powrotem na patelnię i smaż drugą stronę przez kolejne 3 minuty. Placki wybaczają błędy. Jeśli trochę się rozpadną, uformuj je na nowo i smaż jeszcze przez chwilę.
-
6Podawaj ze śmietanką, wędzonym łososiem, kaparami, koprem i czarnym pieprzem. Udekoruj zawijasami z selera i marynowaną czerwoną cebulą.
-
7Podawaj od razu.