Placek ziemniaczany z batatami i wędzonym łososiem oraz śmietanką

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
CZAS GOTOWANIA
Do 30 min. Do 30 min.
PORCJE
4-6 4-6
Placek ziemniaczany z batatami i wędzonym łososiem oraz śmietanką
Praktyka czyni mistrza. Gdy opanujesz te jednogarnkowe placki, śniadania w Twoim domu już nigdy nie będą takie same.
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

PLACEK ZIEMNIACZANY Z BATATAMI
  • 3 duże ziemniaki, obrane (600 g)
  • 2 średnie bataty, obrane (400 g)
  • 2 duże jajka, roztrzepane
  • 5 ml mielonej kolendry
  • 5 ml mielonego kminu
  • 100 g masła
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
  • 60 ml oliwy z oliwek
DO PODANIA
  • 100 g wędzonego łososia
  • 30 ml crème fraiche
  • 15 g kaparów
  • Koper, do smaku
  • Młotkowany czarny pieprz, do smaku
  • Marynowana czerwona cebula, do podania
  • Zawijasy z selera do przybrania
  • Świeża cytryna do wyciśnięcia, pokrojona w ćwiartki
  • Przygotowanie

  • 1
    Zetrzyj ziemniaki i bataty na tarce o grubych oczkach.
  • 2
    Nie płucz ziemniaków, by nie usunąć skrobi. Owiń ziemniaki ręcznikiem kuchennym i wyciśnij nadmiar płynu. Dzięki temu placek będzie chrupiący, a nie wilgotny. Przełóż osuszone ziemniaki do miski z jajkami, solą, pieprzem, kolendrą i kminem. Dobrze przypraw solą oraz pieprzem i dodaj trochę roztopionego masła.
  • 3
    Umieść patelnię Le Creuset o średnicy 26 cm na średnim ogniu. Wlej sporą ilość oliwy z oliwek i dodaj 15 g masła. Rozgrzej. Gdy masło będzie już gorące, dodaj tyle masy ziemniaczanej, by utworzyć placek o grubości od 1 do 2 cm. Przyklep łopatką kuchenną, aby powstał cienki placek. Po 2 minutach dodaj do placka łyżkę masła. Smaż przez 4–5 minut lub aż krawędzie staną się chrupkie i nabiorą złoto-brązowego koloru.
  • 4
    Podlej krawędzie placka oliwą z oliwek, by ułatwić przewrócenie go na drugą stronę. Jeśli placek porusza się przy potrząsaniu patelnią, jest gotowy do przewrócenia.
  • 5
    Przykryj patelnię talerzem i ostrożnie ją odwróć, przenosząc placek na talerz. Przełóż placek z powrotem na patelnię i smaż drugą stronę przez kolejne 3 minuty. Placki wybaczają błędy. Jeśli trochę się rozpadną, uformuj je na nowo i smaż jeszcze przez chwilę.
  • 6
    Podawaj ze śmietanką, wędzonym łososiem, kaparami, koprem i czarnym pieprzem. Udekoruj zawijasami z selera i marynowaną czerwoną cebulą.
  • 7
    Podawaj od razu.