- Chleb i Zboża
Składniki
- 160 g pełnoziarnistych płatków owsianych lub kaszy owsianej
- 500–750 ml wody
- szczypta soli
- 250 ml mleka owsianego lub migdałowego
- Miód, do smaku
- 2 nektarynki lub sezonowe owoce pestkowe
- 50 g pistacji
- Prażone wiórki kokosowe, do podania
-
Przygotowanie
-
1Umieść płatki owsiane w rondlu ze wzmocnioną powłoką nieprzywierającą Le Creuset 16 cm. Dodaj wodę i sól, umieść na średnim ogniu, mieszając co kilka minut.
-
2Gotowanie płatków owsianych zajmie 20 minut. Po ugotowaniu dodaj do smaku mleko owsiane/migdałowe i miód. Zdejmij z ognia.
-
3Podawaj w miseczkach Le Creuset z pokrojonymi nektarynami, prażonymi wiórkami kokosowymi, posiekanymi pistacjami i dodatkowym miodem.