Łopatka wieprzowa z porem, grzybami i sosem cydrowym

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
4-6 4-6
Łopatka wieprzowa z porem, grzybami i sosem cydrowym
To danie można przygotować, potem pójść popracować w ogrodzie lub wybrać się na długi spacer, a następnie spotkać się przy stole z rodziną lub przyjaciółmi i cieszyć się nim.
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • trochę oleju
  • około. 350 g peklowanego boczku wieprzowego (boczek chudy lub pancetta),
  • pokrojonego w kostkę 2-3 cm
  • 1,2-1,5 kg świeżej zawijanej łopatki wieprzowej, bez skóry i bez kości
  • 2 pory, przepołowione i pokrojone w krążki
  • 2 ząbki czosnku, obrane i cienko pokrojone
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 2 łyżki mąki
  • 450 ml cydru
  • 450 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • trochę masła
  • 250 g pieczarek brązowych, pokrojonych w grube plastry
  • 200 ml śmietany, ustawienie śmietanki podwójnej
  • mały pęczek pietruszki
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 150 ° C.
  • 2
    Rozgrzać olej w dużej owalnej żeliwnej brytfannie na średnim ogniu, dodać boczek i smażyć wszystko przez około 6-8 minut lub do momentu, aż wszystko będzie dobrze zrumienione. Podczas powolnego smażenia boczku pełny smak i tłuszcz mogą się ulotnić, a boczek nie stanie się zbyt ciemny. Ze względu na równomierne rozprowadzanie ciepła szczególnie nadają się do tego brytfanny żeliwne firmy Le Creuset.
  • 3
    Położyć kostki boczku na talerzu łyżką cedzakową i odstawić na bok. Następnie włożyć łopatkę wieprzową do gorącego tłuszczu, dobrze doprawić solą i pieprzem i smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Następnie położyć łopatkę wieprzową z boczkiem i odstawić na bok.
  • 4
    Teraz włożyć do brytfanny por, czosnek, świeże zioła oraz trochę soli i pieprzu i smażyć około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • 5
    Dodać mąkę i gotować kolejne 3-4 minuty. Wlać cydr i bulion i gotować na wolnym ogniu.
  • 6
    Teraz włożyć kostki boczku i łopatkę wieprzową z powrotem do brytfanny i dokładnie wymieszać. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika na około 2 godziny z zamkniętą pokrywą.
  • 7
    W międzyczasie na dużej patelni rozgrzać masło na średnim ogniu. Smażyć na niej grzyby około 6-8 minut, mieszając. Następnie lekko doprawić solą i pieprzem i odstawić na bok.
  • 8
    Gdy łopatka będzie gotowa, dodać reszte składników do brytfanny i wszystko dobrze wymieszać. Następnie włożyć brytfannę z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut bez przykrycia.
  • 9
    Na koniec dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i ponownie dobrze doprawić. Podawać z chrupiącą zieloną sałatą i chrupiącym pieczywem.
  • 10
    Wskazówki
  • 11
    Ten gulasz jest idealny na weekend, wtedy kiedy możesz wykorzystać czas spędzony w kuchni i delektować się przyjemnością z gotowania.
  • 12
    Dobrze komponuje się z puree ziemniaczanym, ale także z ryżem, polentą czy makaronem.