Składniki
- trochę oleju
- około. 350 g peklowanego boczku wieprzowego (boczek chudy lub pancetta),
- pokrojonego w kostkę 2-3 cm
- 1,2-1,5 kg świeżej zawijanej łopatki wieprzowej, bez skóry i bez kości
- 2 pory, przepołowione i pokrojone w krążki
- 2 ząbki czosnku, obrane i cienko pokrojone
- 2 liście laurowe
- 2-3 gałązki rozmarynu
- 2-3 gałązki tymianku
- 2 łyżki mąki
- 450 ml cydru
- 450 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- trochę masła
- 250 g pieczarek brązowych, pokrojonych w grube plastry
- 200 ml śmietany, ustawienie śmietanki podwójnej
- mały pęczek pietruszki
- sól i świeżo zmielony pieprz
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 150 ° C.
-
2Rozgrzać olej w dużej owalnej żeliwnej brytfannie na średnim ogniu, dodać boczek i smażyć wszystko przez około 6-8 minut lub do momentu, aż wszystko będzie dobrze zrumienione. Podczas powolnego smażenia boczku pełny smak i tłuszcz mogą się ulotnić, a boczek nie stanie się zbyt ciemny. Ze względu na równomierne rozprowadzanie ciepła szczególnie nadają się do tego brytfanny żeliwne firmy Le Creuset.
-
3Położyć kostki boczku na talerzu łyżką cedzakową i odstawić na bok. Następnie włożyć łopatkę wieprzową do gorącego tłuszczu, dobrze doprawić solą i pieprzem i smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Następnie położyć łopatkę wieprzową z boczkiem i odstawić na bok.
-
4Teraz włożyć do brytfanny por, czosnek, świeże zioła oraz trochę soli i pieprzu i smażyć około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
-
5Dodać mąkę i gotować kolejne 3-4 minuty. Wlać cydr i bulion i gotować na wolnym ogniu.
-
6Teraz włożyć kostki boczku i łopatkę wieprzową z powrotem do brytfanny i dokładnie wymieszać. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika na około 2 godziny z zamkniętą pokrywą.
-
7W międzyczasie na dużej patelni rozgrzać masło na średnim ogniu. Smażyć na niej grzyby około 6-8 minut, mieszając. Następnie lekko doprawić solą i pieprzem i odstawić na bok.
-
8Gdy łopatka będzie gotowa, dodać reszte składników do brytfanny i wszystko dobrze wymieszać. Następnie włożyć brytfannę z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut bez przykrycia.
-
9Na koniec dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i ponownie dobrze doprawić. Podawać z chrupiącą zieloną sałatą i chrupiącym pieczywem.
-
10Wskazówki
-
11Ten gulasz jest idealny na weekend, wtedy kiedy możesz wykorzystać czas spędzony w kuchni i delektować się przyjemnością z gotowania.
-
12Dobrze komponuje się z puree ziemniaczanym, ale także z ryżem, polentą czy makaronem.