- Mięso
Składniki
- 4 łyżki solonego masła
- 1 łyżka (15 ml) oliwy z oliwek
- 1,5 kg pręgi wołowej z kością
- Sól i świeżo młotkowany czarny pieprz
- 2 cebule, drobno pokrojone
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 4-centymetrowy kawałek imbiru, starty
- 3 łodygi selera, pokrojone w kostkę
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1/2 łyżeczki płatków czerwonego chili
- 3 łyżki (45 ml) przecieru pomidorowego
- 2 łyżki (30 ml) pasty miso
- 2 gwiazdki anyżu
- 425 ml bulionu wołowego
- 400 g mleka kokosowego
- 500 g dyni piżmowej
- 2 łyżki (30 ml) oliwy z oliwek
- 1 łyżka (5 ml) kolendry
- Sól i świeżo młotkowany czarny pieprz
-
Przygotowanie
-
1Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
-
2Roztop masło w małym rondlu na średnim ogniu. Obracaj rondlem, aby masło się nie przypaliło. Gdy masło nabierze orzechowego aromatu i złotego koloru, zdejmij rondel z kuchenki.
-
3Podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek w żeliwnym Cassadou Le Creuset. Dopraw mięso solą i czarnym pieprzem. Obsmaż mięso partiami ze wszystkich stron i odłóż na bok.
-
4Dodaj cebulę i podsmaż do miękkości na tym samym oleju przez 6–8 minut. Dodaj czosnek oraz imbir i podsmażaj przez kolejną minutę. Dodaj selera oraz marchewki i smaż przez 3–4 minuty.
-
5Dodaj pozostałe składniki, w tym palone masło. Włóż mięso z powrotem do garnka. Przykryj pokrywką i piecz w piekarniku przez 2,5–3 godziny — do momentu, aż mięso będzie odchodziło od kości, a sos się zagęści.
-
6Ułóż dynię na blasze do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek i dopraw kolendrą, solą oraz czarnym pieprzem. Włóż do piekarnika co najmniej na ostatnie 50 minut i piecz obok mięsa. Dodaj dynię do garnka tuż przed podaniem.