- Warzywa
Składniki
- 1 główka brokułu, posiekana na długie kawałki
- 4 małe kabaczki, bardzo cienko posiekane wzdłuż
- 2 czerwone papryki, bez nasion, posiekane w długie paski
- 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- Oliwa z oliwek
- Sok z 1 cytryny
- Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
- Kapary do podania
- Focaccia, w plasterkach do podania
-
Przygotowanie
-
1Wymieszaj przygotowane warzywa w oliwie z oliwek, posypując solą i pieprzem.
-
2Ustaw płytę grillową kwadratową Le Creuset 24 cm na średnim ogniu. Po nagrzaniu wrzucaj warzywa partiami. Najpierw usmaż brokuł, potem papryki i kabaczki, by uzyskać grillowe linie i zmiękczyć warzywa. Nie smaż za wiele warzyw na raz, by osiągnąć idealne rezultaty. Odstaw na bok.
-
3Włóż do miski pokrojoną cebulę z solą. Natrzyj cebulę solą i polej wyciśniętym sokiem z cytryny. Odstaw, aby smaki się połączyły.
-
4Podawaj grillowane warzywa z marynowaną cebulą, kaparami i focaccią. Danie świetnie komponuje się też z serem kozim lub delikatną ricottą (opcjonalnie).