- Owoce
Składniki
- 80 g cukru trzcinowego
- 80 g masła
- 1 łyżeczka ziela angielskiego mielonego
- 45 ml rumu
- 7 plastrów ananasa (z puszki lub świeżych)
- 7 gwiazdek anyżu
- 200 g miękkiego masła
- 200 g brązowego cukru
- 4 średnie jajka
- 200 g maki z dodatkiem proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 45 ml rumu
- 15 g mąki kukurydzianej
- 25 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 3 żółtka
- 410 ml mleka kokosowego
-
Przygotowanie
-
1Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C
-
2Aby przygotować sos, umieść cukier, masło, ziele i rum w naczyniu i gotuj przez 2 minuty na średnim ogniu. Pozostaw na patelni, aby nieco ostygł.
-
3Aby przygotować biszkopt, włóż masło, cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i rum do miski i mieszaj ręcznie przez 5 minut, w mikserze przez 2 minuty, aby uzyskać gładką masę.
-
4Umieść ananas na dnie naczynia, nasączając go sosem. Połóż anyż na środku każdego plastra ananasa.
-
5Delikatnie rozprowadź masę na ananasie i piecz przez 35 minut.
-
6Odstaw na 10-15 minut, a następnie umieść na patelni duży talerz i odwróć, aby przewrócić pudding.
-
7Umyj patelnie, a następnie przygotuj krem kokosowy. Umieść w małej misce mąkę kukurydzianą, cukier, pastę wanilii, żółtka i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
-
8Umieść mleko kokosowe na patelni i delikatnie podgrzej na średnim ogniu. Tuż przed zagotowaniem się mleka wlej odrobinę gorącego mleka do masy jajecznej i ubij razem.
-
9Dodaj masę jajeczną do reszty gorącego mleka i dokładnie ubij. Mieszając stale na średnim ogniu, sos zacznie się zagęszczać, a tuż przed zagotowaniem zdejmij go z ognia i nalej do dzbanka.