Składniki
- 3 duże jaja od kur z wolnego wybiegu
- 250 ml śmietany
- 2 g wanilii w proszku
- 5 g cynamonu
- Skórka z 2 pomarańczy
- 6 bułeczek maślanych
- 40 g miękkiego masła
- 50 g deserowych płatków czekoladowych
- Lody waniliowe, do podawania
-
Przygotowanie
-
1Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C lub 180°C w przypadku piekarnika z termoobiegiem.
-
2Przygotuj krem, ubijając jajka, śmietanę, wanilię w proszku, cynamon i skórkę.
-
3Przekrój bułeczki na połówki i posmaruj obficie masłem. Posyp płatkami czekoladowymi i złóż je ponownie w całość, a następnie ułóż je w prostokątnej formie do pieczenia Le Creuset 26 cm.
-
4Nalej krem wokół bułek i piecz przez 45-50 minut, aż krem stwardnieje i zyska złoty kolor. Podawaj na ciepło z lodami waniliowymi lub bez lodów.