Pudding z bułeczkami wielkanocnymi

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
6-8 6-8
Pudding z bułeczkami wielkanocnymi
Ten prosty i pyszny deser to fantastyczny dodatek do wielkanocnych uroczystości.
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 3 duże jaja od kur z wolnego wybiegu
  • 250 ml śmietany
  • 2 g wanilii w proszku
  • 5 g cynamonu
  • Skórka z 2 pomarańczy
  • 6 bułeczek maślanych
  • 40 g miękkiego masła
  • 50 g deserowych płatków czekoladowych
  • Lody waniliowe, do podawania
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C lub 180°C w przypadku piekarnika z termoobiegiem.
  • 2
    Przygotuj krem, ubijając jajka, śmietanę, wanilię w proszku, cynamon i skórkę.
  • 3
    Przekrój bułeczki na połówki i posmaruj obficie masłem. Posyp płatkami czekoladowymi i złóż je ponownie w całość, a następnie ułóż je w prostokątnej formie do pieczenia Le Creuset 26 cm.
  • 4
    Nalej krem wokół bułek i piecz przez 45-50 minut, aż krem stwardnieje i zyska złoty kolor. Podawaj na ciepło z lodami waniliowymi lub bez lodów.