- jajka
Składniki
- Olej rzepakowy lub roślinny, do smażenia
- 5 dużych jajek kur od z wolnego wybiegu, roztrzepanych
- Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
- 250 g mąki
- 1 szklanka mleka
- Ser kozi
- Krewetki ugotowane na parze
- Miks ziół i rzodkiew w plastrach
-
Przygotowanie
-
1Nagrzej piekarnik do temperatury 225°C.
-
2Wlej trochę oleju do formy na 12 muffinów ze wzmocnioną powłoką nieprzywierającą Le Creuset. Włóż do nagrzanego piekarnika, by podgrzać. To bardzo ważny krok, ponieważ gorąca forma sprawia, że ciasto puchnie.
-
3Ubij składniki, aż utworzą gładką masę, i przelej do dzbanka, by łatwiej było ją wlać do gorącej formy. Wypełnij każdą foremkę do 3/4 pojemności, gdy olej jest wciąż gorący (zachowaj ostrożność). Od razu wstaw formę do piekarnika i piecz, aż porcje puddingu będą puszyste i ciemnozłote, czyli przez około 15 minut.
-
4Zostaw do lekkiego ostygnięcia, a potem dodaj łyżeczkę miękkiego koziego sera do każdego wgłębienia. Udekoruj krewetkami ugotowanymi na parze, miksem ziół lub jadalnymi kwiatami oraz plasterkami rzodkiewki.