Pulpety z soczewicą

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min Do 30 min
CZAS GOTOWANIA
Do 30 min Do 30 min
PORCJE
2-4 2-4
Pulpety z soczewicą
Te pulpety z aromatycznymi ziołami i przyprawami, są łatwe w przygotowaniu i idealne na przekąskę.
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 duża, bulwa kopru
  • 2 szalotki, obrane i pokrojone w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 4 gałązki świeżych liści rozmarynu, usunięte ze gałązek
  • 500g mięsa kiełbasy uformowanego w pulpety
  • 410 g zielonej soczewicy, odsączonej
  • 250 ml piwa mlecznego stout, w temperaturze pokojowej
  • Sól i pieprz do przyprawienia
  • Aioli czosnkowe do podania (opcjonalnie)
  • Przygotowanie

  • 1
    Umieść patelnie z utwardzoną powłoką nieprzywierającą 24 cm na średnim ogniu. Dodaj olej, koper włoski, szalotkę, czosnek i czerwoną paprykę i smaż do momentu rozpoczęcia karmelizowania – czasami wymieszaj warzywa podczas smażenia.
  • 2
    Wyjmij warzywa z rondla i podtrzymuj naczynie na średnim ogniu, dodaj pulpety i obsmaż ze wszystkich stron, aż stanie się chrupiące.
  • 3
    Dodaj piwo, a następnie przełóż warzywa z powrotem do rondla wraz z soczewicą.
  • 4
    Zagotuj by zredukować sos o połowę.
  • 5
    Dopraw i podawaj z łyżką aioli.
  • 6
    Wskazówka: Milk Stout można zastąpić bulionem wołowym, Dark Ale lub piwem Guinness.