- Mięso
Składniki
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 duża, bulwa kopru
- 2 szalotki, obrane i pokrojone w plasterki
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 4 gałązki świeżych liści rozmarynu, usunięte ze gałązek
- 500g mięsa kiełbasy uformowanego w pulpety
- 410 g zielonej soczewicy, odsączonej
- 250 ml piwa mlecznego stout, w temperaturze pokojowej
- Sól i pieprz do przyprawienia
- Aioli czosnkowe do podania (opcjonalnie)
-
Przygotowanie
-
1Umieść patelnie z utwardzoną powłoką nieprzywierającą 24 cm na średnim ogniu. Dodaj olej, koper włoski, szalotkę, czosnek i czerwoną paprykę i smaż do momentu rozpoczęcia karmelizowania – czasami wymieszaj warzywa podczas smażenia.
-
2Wyjmij warzywa z rondla i podtrzymuj naczynie na średnim ogniu, dodaj pulpety i obsmaż ze wszystkich stron, aż stanie się chrupiące.
-
3Dodaj piwo, a następnie przełóż warzywa z powrotem do rondla wraz z soczewicą.
-
4Zagotuj by zredukować sos o połowę.
-
5Dopraw i podawaj z łyżką aioli.
-
6Wskazówka: Milk Stout można zastąpić bulionem wołowym, Dark Ale lub piwem Guinness.