Quiche z pieczoną dynią piżmową, szałwią i fetą

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
4-6 4-6
Quiche z pieczoną dynią piżmową, szałwią i fetą
Obfite nadzienie z karmelizowanej dyni piżmowej i słonej fety sprawiają, że wypiek ten idealnie nadaje się jako poczęstunek na spotkaniu. To, co zostanie, możesz następnego dnia zjeść na lunch w biurze lub drugie śniadanie w szkole.
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
  • jajka
  • Mąka
  • Ser
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Chrupiąca skórka:
  • 250 g mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 125 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 45 ml mleka
Nadzienie do quiche:
  • 350 g dyni piżmowej pokrojonej w kostkę
  • 125 ml mleka
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 2 duże jaja od kur z wolnego wybiegu
  • 60 g sera feta
  • 2 łyżki posiekanej szałwii
  • Przygotowanie

  • 1
    Chrupiąca skórka:
  • 2
    Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C/stopień 6 (piekarnik gazowy). Wymieszaj mąkę z solą. Na środku zrób zagłębienie i dodaj masło. Czubkami palców rozcieraj masło i mąkę, aż mieszanina będzie przypominać drobną bułkę tartą. Dodaj mleko i za pomocą widelca wymieszaj wszystko razem, aż utworzy się ciasto. Pamiętaj, żeby nie przesadzić z długością wyrabiania ciasta. Zawiń w folię spożywczą i dociśnij, aby uformować dysk. Włóż na 20 minut do lodówki.
  • 3
    Lekko oprósz blat mąką i rozwałkuj ciasto na grubość 2 mm. Lekko natłuść formę do quiche i tarty Le Creuset 28 cm i wyłóż dno i boki ciastem. Dociśnij ciasto do wyżłobień formy i odetnij jego nadmiar. Ponakłuwaj spód widelcem i przykryj papierem do pieczenia. Napełnij kulkami do wypieków i piecz przez 20 minut. Wyjmij z piekarnika. Usuń kulki i papier. Piecz przez kolejnych 10 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  • 4
    Nadzienie do quiche:
  • 5
    Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C/stopień 6 (piekarnik gazowy). Umieść na dużym ogniu dużą patelnię i skrop ją oliwą z oliwek. Smaż dynię piżmową partiami na złoty kolor, dopraw i odstaw na bok. Wymieszaj mleko, śmietanę i jajka, dopraw i dodaj posiekaną szałwię.
  • 6
    Rozłóż dynię na spodzie ciasta i posyp fetą. Wylej masę jajeczną na wierzch i piecz przez 45 minut, aż ciasto będzie złociste i zastygnięte, ale lekko chwiejne pośrodku. Wyjmij z piekarnika i ostudź w formie na kratce do studzenia. Podawaj na gorąco z sałatką ziołową.