Składniki
- 500 g bakłażanów pokrojonych na kawałki
- 500 g żółtej i zielonej cukinii/kabaczku pokrojonych na kawałki
- 500 g żółtej i czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
- 3 cienko pokrojone cebule
- 700 g pomidorów, obranych, bez nasion, grubo posiekanych (alternatywnie 500 g pomidorów z puszki w kostce)
- 4 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1 pęczek ziół (składający się z tymianku, liści laurowych i szałwii)
- Kilka kropli oliwy z oliwek
- Sól i pieprz
-
Przygotowanie
-
1Umieść Owalną brytfannę żeliwną Le Creuset o średnicy 29 cm na średnim ogniu i wlej oliwę z oliwek. Podsmaż bakłażany, cukinie i paprykę jeden po drugim, wyjmij je i odstaw na bok. Wylej olej i wytrzyj brytfannę ręcznikiem papierowym.
-
2Dodaj kolejne kilka kropel oliwy z oliwek do brytfanny, ponownie umieść podsmażone warzywa na patelni i dodaj cebulę, pomidory, bouquet garni, czosnek, pieprz i sól.
-
3Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Od czasu do czasu mieszaj. W razie potrzeby dodaj nieco więcej oliwy z oliwek lub 2-3 łyżki wrzącej wody.
-
4Podawaj na ciepło, posypany świeżymi ziołami.