- Warzywa
Składniki
- 800–1000 ml bulion drobiowego lub warzywnego
- 750 g świeżych buraków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 25 g masła
- 1 cebula, drobno posiekana
- 225 g ryżu risotto, np. ryżu arborio
- 150 ml wytrawnego białego wina (temperatura pokojowa)
- 100 g drobno tartego parmezanu
- 1 łyżeczka czarny pieprz, grubo mielony
- 200 g Burrata lub buffalo mozzarella, pokrojone
- 2–3 łyżki posiekanej świeżej mięty i niektóre liście do dekoracji
- 40 g prażonych orzechów, grubo posiekanych (np. orzechy laskowe lub orzeszki pini)
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 220 ° stopni (termoobieg: 200 ° stopni).
-
2Doprowadzić bulion do wrzenia.
-
3Buraki obrać, pokroić w ósemki lub w kostkę o boku 3 cm w zależności od wielkości. Skropić je odrobiną oliwy z oliwek i posypać solą, a następnie piec w żaroodpornym naczyniu w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut.
-
4Podsmażyć kostki cebuli, aż będą półprzezroczyste. Dodać również ryż. Wlać wino i pozwolić mu odparować. Dolać część bulionu i gotować na średnim ogniu, aż ziarna ryżu będą miękkie.
-
5Mieszać regularnie i stopniowo dodawać pozostały bulion. Uwaga: Do ryżu dodać tylko tyle bulionu, aby był przykryty. Po około 20–30 minutach ryż jest gotowy, lekko wilgotny i kremowy. Wyłączyć i dodać drobno startego parmezanu i pieczone kostki buraków, doprawić solą i pieprzem.
-
6Dodać burratę, miętę i orzechy. Odstawić na 2 minuty. Podawać udekorowane liśćmi mięty.