Risotto z pieczonym burakiem

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Risotto z pieczonym burakiem
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 800–1000 ml bulion drobiowego lub warzywnego
  • 750 g świeżych buraków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 25 g masła
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 225 g ryżu risotto, np. ryżu arborio
  • 150 ml wytrawnego białego wina (temperatura pokojowa)
  • 100 g drobno tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka czarny pieprz, grubo mielony
  • 200 g Burrata lub buffalo mozzarella, pokrojone
  • 2–3 łyżki posiekanej świeżej mięty i niektóre liście do dekoracji
  • 40 g prażonych orzechów, grubo posiekanych (np. orzechy laskowe lub orzeszki pini)
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 220 ° stopni (termoobieg: 200 ° stopni).
  • 2
    Doprowadzić bulion do wrzenia.
  • 3
    Buraki obrać, pokroić w ósemki lub w kostkę o boku 3 cm w zależności od wielkości. Skropić je odrobiną oliwy z oliwek i posypać solą, a następnie piec w żaroodpornym naczyniu w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut.
  • 4
    Podsmażyć kostki cebuli, aż będą półprzezroczyste. Dodać również ryż. Wlać wino i pozwolić mu odparować. Dolać część bulionu i gotować na średnim ogniu, aż ziarna ryżu będą miękkie.
  • 5
    Mieszać regularnie i stopniowo dodawać pozostały bulion. Uwaga: Do ryżu dodać tylko tyle bulionu, aby był przykryty. Po około 20–30 minutach ryż jest gotowy, lekko wilgotny i kremowy. Wyłączyć i dodać drobno startego parmezanu i pieczone kostki buraków, doprawić solą i pieprzem.
  • 6
    Dodać burratę, miętę i orzechy. Odstawić na 2 minuty. Podawać udekorowane liśćmi mięty.