Ropa Vieja

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
2-4 2-4
Ropa Vieja
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Do mięs:
  • 1 kg pieczeni wołowej
  • 1 litr piwa słodowego
  • 2 łyżki cebuli w proszku
  • 2 łyżki czosnku w proszku
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 1 łyżka kminku mielonego
  • 5 liści laurowych
  • 6 łyżek sosu Worcestershire
  • 1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 l bulionu warzywnego
Do Ropa Vieja:
  • 3 dymki
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 100 g zielonych oliwek bez pestek
  • 70 g koncentratu pomidorowego
  • 450 g grubych pomidorów w puszce
  • sól i pieprz do smaku
Moros i Christianos:
  • 200 g suszonej czarnej fasoli (namoczonej w dużej ilości wody przez noc / 12h)
  • 2 liście laurowe
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wina
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól pieprz
  • Przygotowanie

  • 1
    Fasolę w garnku doprowadzić do wrzenia z dużą ilością wody i dwoma liśćmi laurowymi, gotować na wolnym ogniu przez około dwie godziny, aż będą miękkie.
  • 2
    Podsmażyć pieczeń wołową dookoła w dużej brytfannie. Następnie dodać wszystkie wymienione powyżej przyprawy, a także sos Worcestershire i piwo słodowe. Wlać bulion. Doprowadzić bulion do wrzenia i dusić mięso na średnim ogniu z zamkniętą pokrywką przez co najmniej trzy godziny.
  • 3
    Pokroić paprykę, czosnek i cebulę i smażyć wszystko na oliwie z oliwek. Wlać białe wino, krótko gotować, a następnie dodać 400 ml wody z gotowania fasoli i gotowaną fasolę. Teraz wmieszać ryż i doprawić kminkiem, oregano, solą i pieprzem. Gotować wszystko pod przykryciem, aż ryż wchłonie wodę.
  • 4
    Dymkę i dwie papryki pokroić w długie paski i smażyć na patelni razem z koncentratem pomidorowym przez 3-4 minuty na oliwie z oliwek. Następnie dodać oliwki i grube pomidory. Doprawić solą i pieprzem i gotować przez 10-20 minut, aż przyprawy się rozwiną.
  • 5
    Wyjąć mięso i na chwilę odstawić pod przykryciem. Mięso rozerwać na drobne paski dwoma widelcami i dodać do sosu pomidorowego. Wszystko bardzo ostrożnie wymieszać, aż uzyskasz ładną jednorodną mieszaninę.
  • 6
    Ułóżyć Moros i Christianos w kółko na talerzu i umieścić Ropa Vieja na środku. Posypać drobno posiekaną natką pietruszki i gotowe! Jeść z orzeźwiającym mojito lub lemoniadą limonkową.