- Mięso
Składniki
- 1 kg pieczeni wołowej
- 1 litr piwa słodowego
- 2 łyżki cebuli w proszku
- 2 łyżki czosnku w proszku
- 2 łyżki suszonego oregano
- 1 łyżka kminku mielonego
- 5 liści laurowych
- 6 łyżek sosu Worcestershire
- 1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 2 l bulionu warzywnego
- 3 dymki
- 1 mały pęczek pietruszki
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- oliwa z oliwek do smażenia
- 100 g zielonych oliwek bez pestek
- 70 g koncentratu pomidorowego
- 450 g grubych pomidorów w puszce
- sól i pieprz do smaku
- 200 g suszonej czarnej fasoli (namoczonej w dużej ilości wody przez noc / 12h)
- 2 liście laurowe
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml białego wina
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól pieprz
-
Przygotowanie
-
1Fasolę w garnku doprowadzić do wrzenia z dużą ilością wody i dwoma liśćmi laurowymi, gotować na wolnym ogniu przez około dwie godziny, aż będą miękkie.
-
2Podsmażyć pieczeń wołową dookoła w dużej brytfannie. Następnie dodać wszystkie wymienione powyżej przyprawy, a także sos Worcestershire i piwo słodowe. Wlać bulion. Doprowadzić bulion do wrzenia i dusić mięso na średnim ogniu z zamkniętą pokrywką przez co najmniej trzy godziny.
-
3Pokroić paprykę, czosnek i cebulę i smażyć wszystko na oliwie z oliwek. Wlać białe wino, krótko gotować, a następnie dodać 400 ml wody z gotowania fasoli i gotowaną fasolę. Teraz wmieszać ryż i doprawić kminkiem, oregano, solą i pieprzem. Gotować wszystko pod przykryciem, aż ryż wchłonie wodę.
-
4Dymkę i dwie papryki pokroić w długie paski i smażyć na patelni razem z koncentratem pomidorowym przez 3-4 minuty na oliwie z oliwek. Następnie dodać oliwki i grube pomidory. Doprawić solą i pieprzem i gotować przez 10-20 minut, aż przyprawy się rozwiną.
-
5Wyjąć mięso i na chwilę odstawić pod przykryciem. Mięso rozerwać na drobne paski dwoma widelcami i dodać do sosu pomidorowego. Wszystko bardzo ostrożnie wymieszać, aż uzyskasz ładną jednorodną mieszaninę.
-
6Ułóżyć Moros i Christianos w kółko na talerzu i umieścić Ropa Vieja na środku. Posypać drobno posiekaną natką pietruszki i gotowe! Jeść z orzeźwiającym mojito lub lemoniadą limonkową.