- Warzywa
Składniki
- 1 pęczek dymki
- 1 łyżeczka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
- 1 kg mrożonego groszku
- 1 × 400 ml puszka mleczka kokosowego (pozostaw odrobinę do udekorowania zupy)
- 1 łyżka bulionu warzywnego w proszku lub ½ kostki bulionowej
- 1 duży pęczek bazylii
- 1 cytryna
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
-
Przygotowanie
-
1Nastaw pełen czajnik wody i zagotuj go. Zacznij przygotowywać wszystkie składniki i sprzęt potrzebny do gotowania.
-
2Ustaw okrągły garnek Le Creuset o średnicy 24 cm z pokrywką na małym lub średnim ogniu.
-
3Rozgrzej w garnku olej kokosowy i wrzuć drobno pokrojone dymki. Gotuj przez 4 minuty do momentu, aż zmiękną.
-
4Wsyp groszek i wlej mleczko kokosowe, następnie wsyp rozrobiony bulion warzywny w proszku lub w kostce i wlej w 750 ml wrzątku, po czym przykryj garnek pokrywką i doprowadź zupę do wrzenia.
-
5Kiedy zupa zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj na średnim ogniu przez 6 minut, aż groszek się ugotuje.
-
6Zdejmij z ognia. Dodaj większość bazylii razem z gałązkami, sok z cytryny i zmiksuj blenderem na bardzo gładki krem.
-
7Wlewaj zupę chochlą do misek i podawaj z odrobiną oliwy z oliwek i pozostałą bazylią.
-
8Skrop mlekiem kokosowym i zamieszaj delikatnie zupę.