- Nabiał
Składniki
- 250 g truskawek
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 duże gofry karmelowe (holenderskie Stroopwafeln)
- 4 małe gofry karmelowe (holenderskie Stroopwafeln)
- 160 g roztopionej białej czekolady
- połyskujący, różowy jadalny pyłek do dekoracji
- błyszczące, różowe jadalne koraliki do dekoracji
- 1 l sorbetu jagodowego
- 1 l lodów waniliowych
- 1 l lodów truskawkowych
- Można również użyć mrożonego jogurtu
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzej piekarnik do 220° C.
-
2Oczyść truskawki, rozłóż je na blasze i posyp je dużą ilością cukru pudru; piecz przez 20 minut, aż pokryją się glazurą. Uważaj aby się nie podklejały i nie utraciły zbyt dużej ilości soku.
-
3Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, zanurz w niej gofry karmelowe i udekoruj koralikami lub pyłkiem spożywczym. Wstaw do lodówki, aby przestygły.
-
4Do 4 kubków Le Creuset (350 ml) włóż po jednej kulce sorbetu, lodów waniliowych i truskawkowych, ewentualnie mrożonego jogurtu.
-
5Dodaj gofry karmelowe, trochę truskawek. oraz odrobinę rozpuszczonej białej czekolady.
-
6Wskazówka: Twoja wyobraźnia nie ma granic. Możesz również użyć gofrów lub odwróconego rożka jako pysznej dekoracji. Różne owoce i inne ciekawe dodatki pomogą Ci wyczarować nowe odsłony tego pysznego deseru.