- Ryż
Składniki
- 1 czerwona cebula
- 1 żółta i czerwona spiczasta papryka
- 150 g mieszanki grzybów
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- sól
- czarny pieprz, świeżo zmielony
- 250 g ryżu długoziarnistego
- 500 ml gorącego bulionu warzywnego
- 100 g mrożonego groszku, rozmrożony
- 1 łyżka siekanej pietruszki
-
Przygotowanie
-
1Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę.
-
2Paprykę umyć, usunąć środeki pokroić w poprzek w krążki.
-
3Grzyby pokroić w nieduże kawałki.
-
4Łyżkę oliwy z oliwek rozgrzać w brytfannie. Pokrojoną cebulę podsmażyć na średnim ogniu. Dodać paprykę i chwilę poddusić. Cebulę i paprykę dać do miski.
-
5Grzyby podsmażyć na pozostałym oleju, najlepiej w małych porcjach.
-
6Mieszankę papryki cebuli dodać do brytfanny, doprawić solą i pieprzem i dodać ryż.
-
7Dodać bulion warzywny i dobrze wymieszać. Ryż z warzywami przykryć i pozostawić na 20 min do napęcznienia.
-
8Groszek dodać 10 minut przed zakończeniem gotowania.
-
9Na koniec ryż rozluźnić widelcem i posypać pietruszką przed podaniem.
-
10Wskazówka: Aby nadać ryżowi złoto-żółty kolor, można rozpuścić szafran w gorącym bulionie warzywnym.