- Warzywa
Składniki
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 300 g białej kapusty
- 1 mała papryka żółta
- 1 mała papryka czerwona
- 1 cebula czerwona
- 2-3 łyżki stołowe białego octu balsamicznego
- 4 łyżka stołowa soku z limonki
- 1 łyżki stołowe cukru brązowego
- sól
- 2-3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka płatków chili
- 2-3 łyżeczki chakalaki (średnio ostrej, afrykańskiej mieszanki przypraw)
- 4 natki pietruszki
- pieprz
-
Przygotowanie
-
1Nasiona kminu rzymskiego przyprażyć na patelni bez użycia tłuszczu.
-
2Usunąć zewnętrzne liście kapusty. Kapustę rozkroić na 4 części, usunąć głąb i pokroić kapustę w cienkie paski. Papryki umyć, rozkroić na 4 części, usunąć gniazda i pokroić na paski grubości 1/2 cm.
-
3Czerwone cebule pokroić w drobną kostkę.
-
4Wymieszać ocet balsamiczny z sokiem z limonki, 4 łyżkami stołowymi wody, cukrem, 1 łyżką stołową soli i oliwią z oliwek. Doprawić płatkami chili oraz czakalaką. Oskubać listki pietruszki i pokroić w drobne paski. Kapustę wymieszać z papryką, cebulą, cebulą, pietruszką, nasionami kopru i dressingiem i odstawić na 3-4 godziny (najlepiej przez noc), aby kapusta „przegryzła się”. Przed podaniem doprawić solą i pieprzem.