Sałatka niçoise z krewetkami

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
CZAS GOTOWANIA
Do 30 min Do 30 min
PORCJE
6-8 6-8
Sałatka niçoise z krewetkami
Wszyscy uwielbiają klasyczną sałatkę niçoise. Ten przepis jest ukłonem w stronę kultowego dania, ale wprowadza lekką wariację w postaci smażonych krewetek, aby jeszcze wzbogacić jego smak.
Główne SKŁADNIKI
  • Ryby i owoce morza
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 700 g krewetek
  • Masło czosnkowe, do smażenia
SAŁATKA
  • 700 g młodych ziemniaków, obranych i ugotowanych
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki
  • 2 średnio ugotowane jaja od kur z wolnego wybiegu, przepołowione lub pokrojone na ćwiartki
  • Rukiew wodna lub szpinak baby
  • 100 g kaparów, opłukanych
  • 150 g drobnej zielonej fasolki, blanszowanej
  • Rzodkiewka, cienko pokrojona
SOS
  • 2–4 filety z sardeli
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • Sok z 1 cytryny
  • 15 ml musztardy pełnoziarnistej
  • 10 g drobno posiekanego koperku
  • Sól i pieprz
DO PODANIA
  • Tosty melba lub grzanki
  • Przygotowanie

  • 1
    Przygotuj sos. Składniki na sos ubij razem i dopraw solą i pieprzem.
  • 2
    Ugotowane młode ziemniaki i czerwoną cebulę wrzuć do sosu i marynuj przez co najmniej 30 minut.
  • 3
    Ułóż rukiew wodną lub szpinak baby na talerzach do przystawek z kolekcji Le Creuset Riviera. Na wierzchu ułóż ziemniaki, cebulę, kapary, fasolę i rzodkiewki.
  • 4
    Tuż przed podaniem: Rozgrzej masło czosnkowe na żeliwnej patelni lub patelni z nieprzywierającą powłoką Le Creuset i smaż krewetki, aż będą różowe i usmażone. Nie umieszczaj zbyt wielu krewetek na patelni, krewetki nie powinny się gotować ani parować.
  • 5
    Ułóż krewetki na sałatce i podawaj z tostami melba lub grzankami.