- Ryby i owoce morza
Składniki
- 700 g krewetek
- Masło czosnkowe, do smażenia
- 700 g młodych ziemniaków, obranych i ugotowanych
- 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki
- 2 średnio ugotowane jaja od kur z wolnego wybiegu, przepołowione lub pokrojone na ćwiartki
- Rukiew wodna lub szpinak baby
- 100 g kaparów, opłukanych
- 150 g drobnej zielonej fasolki, blanszowanej
- Rzodkiewka, cienko pokrojona
- 2–4 filety z sardeli
- 60 ml oliwy z oliwek
- Sok z 1 cytryny
- 15 ml musztardy pełnoziarnistej
- 10 g drobno posiekanego koperku
- Sól i pieprz
- Tosty melba lub grzanki
-
Przygotowanie
-
1Przygotuj sos. Składniki na sos ubij razem i dopraw solą i pieprzem.
-
2Ugotowane młode ziemniaki i czerwoną cebulę wrzuć do sosu i marynuj przez co najmniej 30 minut.
-
3Ułóż rukiew wodną lub szpinak baby na talerzach do przystawek z kolekcji Le Creuset Riviera. Na wierzchu ułóż ziemniaki, cebulę, kapary, fasolę i rzodkiewki.
-
4Tuż przed podaniem: Rozgrzej masło czosnkowe na żeliwnej patelni lub patelni z nieprzywierającą powłoką Le Creuset i smaż krewetki, aż będą różowe i usmażone. Nie umieszczaj zbyt wielu krewetek na patelni, krewetki nie powinny się gotować ani parować.
-
5Ułóż krewetki na sałatce i podawaj z tostami melba lub grzankami.