- Warzywa
Składniki
- 2 główki brokułów, pokrojonych w różyczki
- 4 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
- Olej chili, do pokropienia
- 1⁄4 czerwonej kapusty, rozdrobnionej
- 1–2 świeże papryczki chili, posiekane (opcjonalnie)
- Prażona cebulka lub solone orzeszki ziemne, do posypania
- Ćwiartki ze świeżej cytryny, do wyciśnięcia
-
Przygotowanie
-
1Gotuj brokuły na parze w 3-warstwowym naczyniu ze stali nierdzewnej Le Creuset 24 cm przez 3–5 minut, aż brokuły będą miały zielony żywy kolor i chrupiącą konsystencję. Zanurz brokuły w wodzie z lodem, aby zatrzymać proces gotowania i chrupiącą konsystencję. Odcedź i strząśnij nadmiar wody.
-
2Smaż ząbki czosnku w oleju chili, aż będą chrupiące, wrzuć rozdrobnioną kapustę, ugotowane na parze brokuły i dopraw do smaku. Posyp świeżymi papryczkami chili, prażoną cebulką lub orzeszkami ziemnymi i podawaj z dużą ilością wyciśniętego, świeżego soku z cytryny.