- Warzywa
Składniki
- 2 małe cykorie radicchio
- 100 g czerwonych winogron bezpestkowych
- 2 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki świeżego rozmarynu, posiekanego
- 225 g sera halloumi
- 1 łyżka kremu balsamicznego
- 1 łyżka oleju z orzechów laskowych
- czarny pieprz
-
Przygotowanie
-
1Opłukać radicchio, usunąć twardą część i ostrożnie oddzielić liście. Umyć i osuszyć winogrona.
-
2Na żeliwnej patelni Le Creuset podgrzać 1 łyżkę oliwy, winogrona wraz z rozmarynem smażyć przez ok. 3-4 min. na średnim ogniu. Winogrona zdjąć z patelni i odłożyć do osobnego naczynia.
-
3Ser halloumi pokroić na plastry grubości ok. 5-7 mm. Pozostałą na patelni oliwę podgrzać, plastry sera halloumi zarumienić z obu stron, aż będą chrupiące.
-
4Liście radicchio, winogrona i podsmażony ser halloumi ułożyć na 6 talerzach. Sałatę pokropić kremem balsamicznym oraz olejem z orzechów laskowych, dodać nieco świeżo zmielonego pieprzu.