- Owoce
Składniki
- 1-2 papryczki jalapeño
- 3 małe, pokrojone w drobną kostkę owoce mango
- 1 pokrojona w drobną kostkę czerwona papryka
- 1/2 obranego i pokrojonego w drobną kostkę ogórka sałatkowego
- 1 pokrojona w kostkę cebula czerwona
- 1/2 pęczka posiekanej świeżej kolendry
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- po 1/2 łyżeczki soli, zmielonego chili i zmielonego kminu rzymskiego
- świeżo zmielony pieprz czarny z młynka
- 3 łyżki stołowe soku z limonki
- 1 łyżka stołowa octu jabłkowego
-
Przygotowanie
-
1Przekroić jalapeño na pół, usunąć pestki i skórkę, opłukać, zostawić na krótko do obcieknięcia i pokroić w drobną kostkę.
-
2Tak przygotowane jalapeño wymieszać następnie w dużej misce z pokrojonymi w kostkę mango, papryką, ogórkiem i cebulą. Dodać sól oraz pozostałe przyprawy i wymieszać. Doprawić wszystko sokiem z limonki i octem jabłkowym.
-
3Nakryć i odstawić na godzinę do lodówki.