Salsa z mango

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Salsa z mango
Add some heat to your dishes and pack a flavour punch with this delicious mango salsa. Sweet mango is paired with fiery chilli and jalapenos to create a colourful, spicy salsa.
Główne SKŁADNIKI
  • Owoce
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1-2 papryczki jalapeño
  • 3 małe, pokrojone w drobną kostkę owoce mango
  • 1 pokrojona w drobną kostkę czerwona papryka
  • 1/2 obranego i pokrojonego w drobną kostkę ogórka sałatkowego
  • 1 pokrojona w kostkę cebula czerwona
  • 1/2 pęczka posiekanej świeżej kolendry
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • po 1/2 łyżeczki soli, zmielonego chili i zmielonego kminu rzymskiego
  • świeżo zmielony pieprz czarny z młynka
  • 3 łyżki stołowe soku z limonki
  • 1 łyżka stołowa octu jabłkowego
  • Przygotowanie

  • 1
    Przekroić jalapeño na pół, usunąć pestki i skórkę, opłukać, zostawić na krótko do obcieknięcia i pokroić w drobną kostkę.
  • 2
    Tak przygotowane jalapeño wymieszać następnie w dużej misce z pokrojonymi w kostkę mango, papryką, ogórkiem i cebulą. Dodać sól oraz pozostałe przyprawy i wymieszać. Doprawić wszystko sokiem z limonki i octem jabłkowym.
  • 3
    Nakryć i odstawić na godzinę do lodówki.
 
Salsę z mango można przechowywać przez maksymalnie dwa dni w hermetycznie zamkniętym pojemniku w lodówce. || Należy jednak pamiętać, że mango będzie się stawać coraz bardziej miękkie, a tekstura salsy ulegnie zmianie.
 
 
Le Creuset