Sernik cytrynowy

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
8-10 8-10
Sernik cytrynowy
Klasyczny sernik to ulubieniec wszystkich gości. Tuż przed podaniem dodaj do niego truskawek lub jagodowego coulis.
Główne SKŁADNIKI
  • Nabiał
  • jajka
  • Mąka
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Ciasto:
  • 375 g mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 225 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 75 g drobnego cukru
  • 1 duże jajko kur od z wolnego wybiegu, roztrzepane
Nadzienie:
  • 2 cytryny, bez skórki
  • 200 g drobnego cukru
  • 6 dużych jaj od kur z wolnego wybiegu, w temperaturze pokojowej
  • 600 g tłustego serka w temperaturze pokojowej
  • 250 ml śmietany
  • Przygotowanie

  • 1
    Ciasto:
  • 2
    Wymieszaj mąkę, sól i cukier. Na środku zrób zagłębienie i dodaj masło. Czubkami palców rozcieraj masło i mąkę, aż mieszanina będzie przypominać drobną bułkę tartą. Dodaj jajka i za pomocą widelca wymieszaj wszystko razem, aż utworzy się ciasto. Jeśli ciasto wydaje się zbyt suche, dodaj odrobinę zimnej wody. Pamiętaj, żeby nie przesadzić z długością wyrabiania ciasta. Zawiń w folię spożywczą i dociśnij, aby uformować dysk. Schładzaj przez 30 minut.
  • 3
    Lekko natłuść tortownicę Le Creuset 24 cm. Gdy ciasto ostygnie, posyp mąką stolnicę, a następnie rozwałkuj ciasto na duży okrąg i wyłóż nim dno i boki tortownicy. Odetnij nadmiar ciasta i włóż formę na 10 minut do lodówki. Gdy ciasto ostygnie, umieść na nim duży kawałek papieru do pieczenia i wypełnij go kulkami do wypieków. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180°C/stopień 6 (piekarnik gazowy). Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  • 4
    Zwiększ temperaturę piekarnika do 200°C/stopień 7 (piekarnik gazowy). Rozetrzyj skórkę z cytryny w cukrze pudrze, aby uzyskać maksymalny aromat. Aby przygotować nadzienie, umieść serek, cukier i skórkę z cytryny w misie miksera z końcówką łopatkową i ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj jajka pojedynczo, dodaj wanilię i ubijaj aż do połączenia składników. Na koniec dodaj śmietanę i ubijaj na niskich obrotach aż do połączenia. Wlej mieszankę do ciasta i piecz przez 25 minut, po czym obniż temperaturę do 180°C/stopień 6 (piekarnik gazowy) i piecz przez 35 minut do uzyskania koloru złotobrązowego. Pozostaw w wyłączonym piekarniku lekko uchylonymi drzwiczkami do całkowitego ostygnięcia. Sernik najlepiej schłodzić przez noc w lodówce.
 
Aby sernik nie popękał na wierzchu, nie należy zbyt mocno miksować jajek, gdyż zwiększa to zawartość powietrza w masie.
Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia.
Po upieczeniu ciasto będzie delikatnie się kołysać. Nie ulegaj pokusie i nie piecz go dłużej.
 
 
Le Creuset