- Nabiał
Składniki
- 140 g ciastek amaretti lub cantuccini
- 125 g masła
- 7 listków żelatyny
- 525 g białego sera
- 300 g maślanki
- 2 łyżki stołowe soku z limonki
- 2 łyżeczki matchy (proszek zmielonej herbaty)
- 75 g cukru
- woda
-
Przygotowanie
-
1Amaretti rozdrobnić.
-
2Masło rozpuścić, wymieszać z rozdrobnionymi ciastkami. Uformować spód w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze docisnąć.
-
3Żelatynę namoczyć zgodnie z opisem na opakowaniu. Ser wymieszać z maślanką i sokiem z limonki
-
4W razie potrzeby matchę przesiać, delikatnie wymieszać z 1½ łyżki stołowej wody w misce żaroodpornej. Wlać 75 ml gorącej wody, zaparzyć herbatę (spienić tradycyjną miotłą bambusową chasen lub alternatywnie małą trzepaczką) aż pojawią się bąbelki.
-
5Odsączoną żelatynę wymieszać z 75 g cukru i rozpuścić. Mieszankę herbaty wymieszać (trzepaczką) z kremem. Rozsmarować na gładko na górze sernika.
-
6Sernik schłodzić przez co najmniej 3 godziny.
-
7Wskazówka: Przed podaniem sernik można posypać proszkiem matcha.