Sernik Matcha

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
8-10 8-10
Sernik Matcha
Główne SKŁADNIKI
  • Nabiał
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 140 g ciastek amaretti lub cantuccini
  • 125 g masła
  • 7 listków żelatyny
  • 525 g białego sera
  • 300 g maślanki
  • 2 łyżki stołowe soku z limonki
  • 2 łyżeczki matchy (proszek zmielonej herbaty)
  • 75 g cukru
  • woda
  • Przygotowanie

  • 1
    Amaretti rozdrobnić.
  • 2
    Masło rozpuścić, wymieszać z rozdrobnionymi ciastkami. Uformować spód w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze docisnąć.
  • 3
    Żelatynę namoczyć zgodnie z opisem na opakowaniu. Ser wymieszać z maślanką i sokiem z limonki
  • 4
    W razie potrzeby matchę przesiać, delikatnie wymieszać z 1½ łyżki stołowej wody w misce żaroodpornej. Wlać 75 ml gorącej wody, zaparzyć herbatę (spienić tradycyjną miotłą bambusową chasen lub alternatywnie małą trzepaczką) aż pojawią się bąbelki.
  • 5
    Odsączoną żelatynę wymieszać z 75 g cukru i rozpuścić. Mieszankę herbaty wymieszać (trzepaczką) z kremem. Rozsmarować na gładko na górze sernika.
  • 6
    Sernik schłodzić przez co najmniej 3 godziny.
  • 7
      Wskazówka: Przed podaniem sernik można posypać proszkiem matcha.