- Nabiał
Składniki
- 100 g herbatników pełnoziarnistych (herbatników trawiennych) lub herbatników imbirowych, drobno zmiażdżonych
- 60 g masła
- 340 g twarogu (temperatur pokojowa)
- 50 g cukru
- 1 łyżka cukru pudru, przesianego
- 150 ml bitej śmietany, schłodzonej
- twaróg cytrynowy, ok. 1 łyżka stołowa do smaku
- ekstrakt mięty pieprzowej, 1-2 krople do smaku
- 30–50 g białej lub ciemnej czekolady
- karmelowy lub deserowy sos toffi, 1 łyżka do smaku
-
Przygotowanie
-
1Rozłóżyć 2 łyżeczki masy ciasteczek na dnie mini misek z kolekcji Le Creuset Calm i mocno docisnąć. Następnie wstawić do lodówki.
-
2Wymieszać twaróg, cukier, cukier puder mikserem do czasu powstania kremowej masy. Dodać do masy bitą śmietanę aby powstała puszysta masa.
-
3Aby nadać sernikom różne smaki, rozłóżyć masę do 4 misek i dodać składniki do danego smaku. Na masie z herbatników umieścić połączoną masę.
-
4Trzymać w lodówce przez 4 – 6 godzin – lub do momentu kiedy masa stanie się twarda. Podawać z prażonymi płatkami kokosowymi, jadalnymi fioletowymi kwiatami, kawałkami czekolady, pistacjami i / lub twarogiem z cytryny.
-
5Wskazówki: Jeśli chcesz, aby sernik szybciej się zestalił, namoczyć 1 arkusz żelatyny w zimnej wodzie, aż całkowicie zmięknie. Następnie wylać wodę i wycisnąć żelatynę. Rozpuścić żelatynę i dodać do mieszanki sernika. Aby masa była równomiernie jędrna, ostrożnie wymieszać masę kremowo-żelatynową, a następnie rozłożyć masę do misek.