- Nabiał
Składniki
- 80 g tartego parmezanu
- 180 g mąki
- 500 ml mleka półtłustego
- 3 żółtka
- 5 g soli
- 5 g pieprzu czarnego
- 50 g sera roquefort lub marmurkowego
-
Przygotowanie
-
1Wymieszaj w misce mąkę i mleko. Dodaj żółtka i wymieszaj łopatką kuchenną. Dodaj starty parmezan, sól i pieprz.
-
2Godzinę przed pieczeniem wyjmij masę z lodówki i pozostaw do osiągnięcia temperatury pokojowej. Natłuść formę do cannelé Le Creuset i wlej masę do ¾ wysokości.
-
3Nagrzej piekarnik do temperatury 160°C. Piecz przez 40 minut w temperaturze 160°C, a przez ostatnie 10 minut w temperaturze 180°C.
-
4Pozostaw cannelé do ostudzenia w formie. Po ostygnięciu przełóż na formę do pieczenia. Na każdym cannelé połóż plaster sera roquefort i grilluj w temperaturze 220°C przez 5 minut.
-
5Podawaj na gorąco z sałatką.
-
6Wskazówka szefa kuchni: Nie ubijaj ciasta, by cannelé nie wykipiało podczas pieczenia.