Serowe cannelé

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Ponad 2 godz. Ponad 2 godz.
CZAS GOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
PORCJE
+10 +10
Serowe cannelé
Dla miłośników sera. Ten wytrawny przysmak z parmezanem i serem roquefort będzie świetnym poczęstunkiem podczas przyjęcia.
Główne SKŁADNIKI
  • Nabiał
Składniki
Przygotowanie

Składniki

CANNELE
  • 80 g tartego parmezanu
  • 180 g mąki
  • 500 ml mleka półtłustego
  • 3 żółtka
  • 5 g soli
  • 5 g pieprzu czarnego
POSYPKA
  • 50 g sera roquefort lub marmurkowego
  • Przygotowanie

  • 1
    Wymieszaj w misce mąkę i mleko. Dodaj żółtka i wymieszaj łopatką kuchenną. Dodaj starty parmezan, sól i pieprz.
  • 2
    Godzinę przed pieczeniem wyjmij masę z lodówki i pozostaw do osiągnięcia temperatury pokojowej. Natłuść formę do cannelé Le Creuset i wlej masę do ¾ wysokości.
  • 3
    Nagrzej piekarnik do temperatury 160°C. Piecz przez 40 minut w temperaturze 160°C, a przez ostatnie 10 minut w temperaturze 180°C.
  • 4
    Pozostaw cannelé do ostudzenia w formie. Po ostygnięciu przełóż na formę do pieczenia. Na każdym cannelé połóż plaster sera roquefort i grilluj w temperaturze 220°C przez 5 minut.
  • 5
    Podawaj na gorąco z sałatką.
  • 6
    Wskazówka szefa kuchni: Nie ubijaj ciasta, by cannelé nie wykipiało podczas pieczenia.