- Mięso
- Ser
Składniki
- 250 g boczku w plastrach
- 2 x 250 g arkuszy ciasta francuskiego z masłem, rozmrożone
- 1 duże jajko kury z wolnego wybiegu, ubite, do zarumienienia ciasta
- 2 łyzki stołowe bazyliowego pesto
- 100 g mocno startego, dojrzałego sera cheddar
- 80 g sera parmezan, drobno startego
- Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- 1 łyżka liści tymianku
-
Przygotowanie
-
1Usmaż boczek do uzyskania doskonałej chrupkości; alternatywnie piecz w temperaturze 180 °C/stopień 6 (piekarnik gazowy) przez 35 minut. Pozostaw do ostygnięcia, po czym bardzo drobno posiekaj.
-
2Połóż dwa arkusze ciasta francuskiego na posypanej mąką stolnicy i posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Na powierzchni ciasta francuskiego rozsmaruj bazyliowe pesto, a następnie posyp obydwoma serami, tymiankiem, boczkiem, solą i czarnym pieprzem.
-
3Wytnij paski o wymiarach 8 × 3 cm. Delikatnie skręć paski i umieść je na kwadratowej blasze do pieczenia Le Creuset 31 × 31 cm. Jeśli w którymkolwiek momencie ciasto będzie zbyt ciepłe i ciężkie w przygotowaniu, wstaw je na kilka minut do zamrażarki, aby stwardniało, a następnie kontynuuj pracę. Przed pieczeniem posmaruj ponownie odrobiną roztrzepanego jajka.
-
4Odstaw do lodówki na 10 minut, a następnie piecz przez 20–25 minut, aż twisty się zarumienią i staną się chrupiące. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie podaj.
-
5Twisty można przygotować dzień wcześniej, przechować w lodówce pod przykryciem i upiec tuż przed podaniem.