Serowo-bekonowe twisty z ciasta francuskiego

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
+10 +10
Serowo-bekonowe twisty z ciasta francuskiego
Oto idealne przekąski, które można przygotować dla niezapowiedzianych gości. Wymieszaj i połącz nadzienie według własnych upodobań. Pamiętaj, aby dla uzyskania dodatkowego smaku użyć wyrazistego sera.
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
  • Ser
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 250 g boczku w plastrach
  • 2 x 250 g arkuszy ciasta francuskiego z masłem, rozmrożone
  • 1 duże jajko kury z wolnego wybiegu, ubite, do zarumienienia ciasta
  • 2 łyzki stołowe bazyliowego pesto
  • 100 g mocno startego, dojrzałego sera cheddar
  • 80 g sera parmezan, drobno startego
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżka liści tymianku
  • Przygotowanie

  • 1
    Usmaż boczek do uzyskania doskonałej chrupkości; alternatywnie piecz w temperaturze 180 °C/stopień 6 (piekarnik gazowy) przez 35 minut. Pozostaw do ostygnięcia, po czym bardzo drobno posiekaj.
  • 2
    Połóż dwa arkusze ciasta francuskiego na posypanej mąką stolnicy i posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Na powierzchni ciasta francuskiego rozsmaruj bazyliowe pesto, a następnie posyp obydwoma serami, tymiankiem, boczkiem, solą i czarnym pieprzem.
  • 3
    Wytnij paski o wymiarach 8 × 3 cm. Delikatnie skręć paski i umieść je na kwadratowej blasze do pieczenia Le Creuset 31 × 31 cm. Jeśli w którymkolwiek momencie ciasto będzie zbyt ciepłe i ciężkie w przygotowaniu, wstaw je na kilka minut do zamrażarki, aby stwardniało, a następnie kontynuuj pracę. Przed pieczeniem posmaruj ponownie odrobiną roztrzepanego jajka.
  • 4
    Odstaw do lodówki na 10 minut, a następnie piecz przez 20–25 minut, aż twisty się zarumienią i staną się chrupiące. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie podaj.
  • 5
    Twisty można przygotować dzień wcześniej, przechować w lodówce pod przykryciem i upiec tuż przed podaniem.
 
Porada:
przechowywanie ciasta w lodówce przed upieczeniem sprawia, że jest ono bardziej chrupiące i puszyste.
 
 
Le Creuset