Shepherd's Pie z grzybami, soczewicą i fasolą czarne oczko

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min. Do 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Do 2 godz. Do 2 godz.
PORCJE
4-6 4-6
Shepherd's Pie z grzybami, soczewicą i fasolą czarne oczko
Spróbuj wegetariańskiej wersji klasycznego Shepard’s Pie. Pożywne i poprawiające nastrój danie z ziemniaczano-serową pierzynką, podawane w Bulionówkach Le Creuset.
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

FARSZ
  • 2 łyżki (30 ml) oliwy z oliwek
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 średnie pory, opłukane i posiekane
  • 500 g mieszanych grzybów, większe pokrojone
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 4 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 łodygi selera, pokrojone w kostkę
  • 3 gałązki tymianku
  • 1 gałązka rozmarynu, listki obrane z łodygi, grubo posiekane
  • Sól i świeżo młotkowany czarny pieprz
  • 2 łyżki (30 ml) przecieru pomidorowego
  • 125 ml (1/2 szklanki) czerwonego wina
  • 500 ml (2 szklanki) bulionu warzywnego
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1/2 szklanki brązowej soczewicy, wypłukanej i odsączonej
  • 400 g fasoli czarne oczko, wypłukanej i odsączonej
PIERZYNKA ZIEMNIACZANA
  • 500 g mącznych ziemniaków, obranych i grubo pokrojonych
  • 500 g białych batatów, obranych i grubo pokrojonych
  • 40 g solonego masła
  • 125 ml (1/2 szklanki) mleka pełnotłustego, podgrzanego
  • 1/2 szklanki sera gruyere, drobno startego
  • Sól i czarny pieprz, do smaku
  • Natka pietruszki i szczypiorek, drobno posiekane
  • Przygotowanie

  • 1
    Podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek w Okrągłej Brytfannie Le Creuset o średnicy 24 cm. Dodaj cebulę i pora. Smaż do miękkości na średnim ogniu przez 6–8 minut. Zwiększ ogień i wrzuć pieczarki. Smaż do chwili, aż płyn się zredukuje, a grzyby nabiorą złotego koloru. Dodaj czosnek, zamieszaj i gotuj przez 1 minutę.
  • 2
    Dodaj marchewkę, selera, tymianek i rozmaryn. Dopraw delikatnie solą i pieprzem. Gotuj do miękkości przez kilkanaście minut, a następnie dodaj przecier pomidorowy. Podlej winem i zredukuj o połowę. Dodaj bulion, pomidory i soczewicę. Przykryj częściowo i gotuj na wolnym ogniu przez 40–45 minut. Dodaj fasolkę i natkę pietruszki.
  • 3
    Ugotuj ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie. Odsącz i ugnieć na puree, dodając masło, mleko i ser. Dopraw solą i czarnym pieprzem.
  • 4
    Rozłóż masę do sześciu Bulionówek Le Creuset. Przykryj nadzienie warstwą ziemniaczanej pierzynki. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C do momentu, aż ziemniaki się zazłocą i zaczną bulgotać – przez około 30 minut. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem.