- Warzywa
Składniki
- 2 łyżki (30 ml) oliwy z oliwek
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 średnie pory, opłukane i posiekane
- 500 g mieszanych grzybów, większe pokrojone
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 4 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
- 2 łodygi selera, pokrojone w kostkę
- 3 gałązki tymianku
- 1 gałązka rozmarynu, listki obrane z łodygi, grubo posiekane
- Sól i świeżo młotkowany czarny pieprz
- 2 łyżki (30 ml) przecieru pomidorowego
- 125 ml (1/2 szklanki) czerwonego wina
- 500 ml (2 szklanki) bulionu warzywnego
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 1/2 szklanki brązowej soczewicy, wypłukanej i odsączonej
- 400 g fasoli czarne oczko, wypłukanej i odsączonej
- 500 g mącznych ziemniaków, obranych i grubo pokrojonych
- 500 g białych batatów, obranych i grubo pokrojonych
- 40 g solonego masła
- 125 ml (1/2 szklanki) mleka pełnotłustego, podgrzanego
- 1/2 szklanki sera gruyere, drobno startego
- Sól i czarny pieprz, do smaku
- Natka pietruszki i szczypiorek, drobno posiekane
-
Przygotowanie
-
1Podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek w Okrągłej Brytfannie Le Creuset o średnicy 24 cm. Dodaj cebulę i pora. Smaż do miękkości na średnim ogniu przez 6–8 minut. Zwiększ ogień i wrzuć pieczarki. Smaż do chwili, aż płyn się zredukuje, a grzyby nabiorą złotego koloru. Dodaj czosnek, zamieszaj i gotuj przez 1 minutę.
-
2Dodaj marchewkę, selera, tymianek i rozmaryn. Dopraw delikatnie solą i pieprzem. Gotuj do miękkości przez kilkanaście minut, a następnie dodaj przecier pomidorowy. Podlej winem i zredukuj o połowę. Dodaj bulion, pomidory i soczewicę. Przykryj częściowo i gotuj na wolnym ogniu przez 40–45 minut. Dodaj fasolkę i natkę pietruszki.
-
3Ugotuj ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie. Odsącz i ugnieć na puree, dodając masło, mleko i ser. Dopraw solą i czarnym pieprzem.
-
4Rozłóż masę do sześciu Bulionówek Le Creuset. Przykryj nadzienie warstwą ziemniaczanej pierzynki. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C do momentu, aż ziemniaki się zazłocą i zaczną bulgotać – przez około 30 minut. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem.