- Mąka
Składniki
- 120 g mąki pszennej
- 90 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soli
- 120 g schłodzonego masła, w kostkach
- 1 duże żółtko jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 20 kropel czerwonego barwnika spożywczego
- 20 kropel żółtego barwnika spożywczego
- Na czekoladową otoczkę:
- 90 g mąki pszennej
- 60 g kakao
- 90 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soli
- 120 g schłodzonego masła, w kostkach
- 1 duże żółtko jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-
Przygotowanie
-
1Na początku przygotować ciasto na pomarańczową dynię we wnętrzu. Przy pomocy robota kuchennego wymieszać mąkę, cukier puder i sól. Dodać masło i mieszać, aż do uzyskania konsystencji mąki.
-
2Żółtka, ekstrakt waniliowy i barwniki spożywcze ubić w małej misce. Ubite składniki powoli wlewać do misy pracującego robota kuchennego i wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć na czysty blat.
-
3Następnie z ciasta uformować wałek o długości 22 cm i lekko ścisnąć, aby stał się owalny. Odciąć mały kawałek ciasta na jednym końcu i rozwałkować w długi, cienki wałek. Ten cienki wałek położyć na owalnym wałku i docisnąć. W ten sposób powstanie środek w kształcie dyni. Ciasto włożyć do zamrażarki na czas przygotowywania ciasta czekoladowego.
-
4Do przygotowania ciasta czekoladowego wymieszać mąkę, kakao, cukier puder i sól. Dodać masło i mieszać, aż do uzyskania mączystej konsystencji.
-
5Żółtka i ekstrakt waniliowy ubić w małej misce. Ubite składniki powoli wlać do misa czysty blat.
-
6Ciasto rozwałkować i uformować cienkie wałeczki o długości 22 cm. Wałeczkami - jeden przy drugim - obłożyć pomarańczowe ciasto, a następnie całość lekko zrolować do uzyskania gładkiej powierzchni. Owinąć rolkę folią spożywczą i umieścić w zamrażarce na 20 – 30 minut.
-
7Ustawić piekarnik na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 °C.
-
8Rulon pokroić w plastry o grubości 1,5 cm i umieścić w odstępach ok. 2,5 cm na blasze do pieczenia. Piec przez około 15 minut. Następnie pozwolić ciasteczkom nieco ostygnąć na blasze do pieczenia, a następnie umieścić je na kratce, aby całkowicie ostygły.