- Owoce
Składniki
- 1 szt gotowego ciasta drożdżowego
- 200 g dżemu truskawkowego
- Skórka z 1 pomarańczy
- 20 g płatków migdałowych
- Roztopione masło do posmarowania
- Sok z 1 pomarańczy(może być czerwona)
- 300 g przesianego cukru pudru
-
Przygotowanie
-
1Umieść ciasto na lekko oprószonej mąką powierzchni. Rozwałkuj na kształt przypominający prostokąt o długości 45 cm. Podziel ciasto na dwa równe paski, krojąc pionowo przez środek.
-
2Na jednym z pasków rozprowadź dżem na całej powierzchni, pozostawiając drugi pasek czysty. Posyp dżem równomiernie skórką cytrynową i płatkami migdałowymi. Umieść drugą połowę ciasta na wierzchu, aby zrobić kanapkę, i lekko dociśnij. Potnij na osiem pasków o szerokości 2,5 cm każdy.
-
3Aby uformować bułeczki, weź pasek i złóż go na pół. Skręć go, jak w przypadku paluszków grissini, i wsuń oba końce pod spód, aby utworzyć skręcony węzeł.
-
4Nasmaruj tłuszczem prostokątną formę do pieczenia Le Creuset 26 cm i ułóż na niej węzełki z ciasta. Przykryj i pozostaw na kolejne pół godziny, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Posmaruj roztopionym masłem i posyp kilkoma dodatkowymi migdałami, jeśli chcesz, przed rozpoczęciem pieczenia w temperaturze 180°C przez 30–35 minut, aż bułeczki się zarumienią i będą całkowicie upieczone.
-
5Podczas pieczenia bułek przygotuj lukier, mieszając oba składniki i posmaruj nim gorące bułeczki. Odstaw na 5 minut i podawaj.