- Nabiał
Składniki
- 10 g świeżego tymianku, posiekanego
- 5 g rozmarynu, posiekanego
- Skórka z 1 cytryny
- 150 g panierki panko
- 100 g mąki
- 300 g małych kulek z sera bocconcini
- 2 duże jajka od kur z wolnego wybiegu, ubite
- 2 łyżki (30 ml) mleka
- 2 szklanki oleju roślinnego, do smażenia
- Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
- 20 g bazylii, bez łodyg, grubo posiekanej
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 30–50 g startego sera parmezan
- 2 łyżki (30 ml) octu z prosecco lub białego wina
- 4 łyżki (60 ml) oliwy z oliwek
- Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
-
Przygotowanie
-
1Dodaj posiekane zioła i skórkę z cytryny do panierki panko i wymieszaj. Umieść mąkę, mleko i ubite jajka oraz panierkę panko z ziołami w 3 osobnych miskach. Odsącz i osusz bocconcini. Obtocz w mące, a potem w jajkach, panko, ponownie w jajkach i jeszcze raz w panko. Dzięki temu powstanie podwójna panierka, która zapobiegnie wytopieniu się sera. Schładzaj przez 30 minut (dzięki temu kulki nie będą pękać podczas smażenia).
-
2Wlej olej do okrągłej brytfanny Signature Le Creuset i podgrzej. Smaż kulki na średnim ogniu przez około 1–1 ½ minuty, aż będą złotobrązowe z roztopionym środkiem. Wyjmij łyżką cedzakową i osusz na ręczniku kuchennym. Przypraw, kiedy są jeszcze gorące, i od razu podawaj.
-
3Sos bazyliowy: Umieść wszystkie składniki w moździerzu i ucieraj do uzyskania dressingu o intensywnym kolorze.
-
4Podawaj gorące kulki z sera bocconcini z sosem.