- Warzywa
Składniki
- 800 g dużych ziemniaków obranych i umieszczonych w misce z wodą
- olej rzepakowy do smażenia
- starta skórka z 4 cytryn
- 1 łyżeczka sproszkowanej cebuli/ płatków cebulowych
- ¼ łyżeczki sproszkowanego czosnku
- 1½ łyżeczki kminku
- 2½ łyżeczki papryki
- 1½ łyżeczki soli, plus dodatkowo do gotowania
- 1 łyżeczka cukru
- Mieszanka oliwek
- Tzatziki
- Mieszanka krakersów serowych
-
Przygotowanie
-
1Ziemniaki włóż do dużego garnka z zimną dobrze posoloną wodą i gotuj na wolnym ogniu. Ziemniaki należy gotować do czasu aż będą niemal ugotowane, ale nadal jędrne i zachowają kształt. Wyjmij ziemniaki z wody i włóż do dużej miski z lodowatą wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Zostaw na 10 minut, by wystygły.
-
2Podgrzej olej rzepakowy w patelni do głębokiego smażenia do temperatury 160˚C lub wlej olej rzepakowy do dużego garnka do 1/3 wysokości naczynia i ustaw go na średnim / dużym ogniu.
-
3Wyjmij ziemniaki z wody, pokrój w dużą kostkę (2½ cm x 2½ cm) i umieść na ręczniku papierowym, aby odsączyć namiar wody.
-
4Połącz skórkę cytrynową z przyprawami, solą i cukrem i dobrze wymieszaj.
-
5Partiami smaż kostki ziemniaków w gorącym oleju aż będą złociste, a następnie wyjmij je i osącz na papierowym ręczniku. Dopraw mieszanką przypraw póki są ciepłe. Powtarzaj czynności aż wszystkie kostki ziemniaków będą usmażone i przyprawione. Podawaj na ciepło wraz z oliwkami, sosem tzatziki i krakersami serowymi.Partiami smaż kostki ziemniaków w gorącym oleju aż będą złociste, a następnie wyjmij je i osącz na papierowym ręczniku. Dopraw mieszanką przypraw póki są ciepłe. Powtarzaj czynności aż wszystkie kostki ziemniaków będą usmażone i przyprawione. Podawaj na ciepło wraz z oliwkami, sosem tzatziki i krakersami serowymi.