Sparkler jeżynowo – rozmarynowy

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Mniej niż 30 minut Mniej niż 30 minut
PORCJE
4-6 4-6
Sparkler jeżynowo – rozmarynowy
Główne SKŁADNIKI
  • Owoce
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 350 g jeżyn i 12-15 jagód do dekoracji
  • 350 ml wody
  • 350 g cukru
  • 4-5 gałązek rozmarynu
  • 1 butelka szampana lub wina musującego Crémant bądź Winzersekt
  • Przygotowanie

  • 1
    Doprowadzić jeżyny, wodę i cukier do wrzenia w rondelku lub w małym garnuszku. Gotować przez kolejne dziesięć minut w niskiej temperaturze, aż jeżyny staną się miękkie i powstanie różowy syrop. Zdjąć garnek z ognia, przepuść syrop przez drobne sito i pozostaw do ostygnięcia.
  • 2
    Kieliszki do szampana napełnić około 30 ml syropu i dodać po 3 jeżyny do każdej szklanki.
  • 3
    Do każdego kieliszka dolać szampana i każdy koktajl udekorować gałązką rozmarynu.