- Drób
Składniki
- 2 czerwone cebule
- 1 por
- 6 ząbków czosnku
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 łyżki oliwy
- 6 świeżych listków laurowych
- 300 g dyni piżmowej
- 300 g marchwi fioletowej "Purple Haze"
- 150 g brązowych pieczarek
- 15 g suszonych borowików
- 6 udek z kurczaka z kością
- 375 ml wina chianti
- 3 puszki pomidorów Pelati (à 400 g)
- 12 czarnych oliwek (z pestką)
- 300 g czarnego ryżu Venere
-
Przygotowanie
-
1Piekarnik rozgrzać do 190 °C. Cebulę obrać, każdą z nich pokroić na osiem plasterków, por umyć, pokroić w plastry, czosnek obrać i również pokroić w plastry.
-
2Dużą żeliwną brytfannę Le Creuset ustawić na średniej temperaturze. Igły z gałązki rozmarynu delikatnie posiekać i podsmażyć na 1 łyżce oliwy, następnie dodać liście laurowe. Podsmażyć ciągle mieszając przez 2 minuty, dodać czosnek, następnie cebulę oraz por, w dalszym ciągu smażyć na małym ogniu przez kolejne 10 minut, co chwilę mieszając.
-
3Dynię umyć, usunąć pestki, pokroić wraz ze skórką na nieduże kawałki. Marchew obrać, odciąć końce, pokroić na skośne plasterki o grubości 3 cm.
-
4Borowiki ułożyć w misce i zalać 75 ml wrzątku. Usunąć nóżki z pieczarek. Pieczarki, dynię oraz kawałki marchwi umieścić w brytfannie.
-
5Udka z kurczaka obrać ze skóry i również umieścić w garnku. Dolać wino, zagotować na średnim ogniu.
-
6Pomidory rozdrobnić łyżką lub nożem, ułożyć w brytfannie. Puszki po pomidorach zalać do połowy wodą, wlać do brytfanny i wymieszać. Namoczone borowiki wraz z 50ml wody, w której się moczyły, dodać także do brytfanny. Usunąć pestki oliwek i dodać do pozostałych produktów. Powstałe w ten sposób jednogarnkowe danie z kurczaka doprowadzić delikatnie do wrzenia, następnie dusić przez godzinę w piekarniku, aż sos się zagęści, warzywa będą miękkie a mięso z kurczaka będzie odchodzić od kości.
-
7W tym czasie ryż umieścić na drobnym sicie, zalać dwukrotnie zimną wodą i umieścić w garnku. Dodać 750ml zimnej wody. Następnie ryż ugotować na największym ogniu. Jak tylko woda się zagotuje, zmniejszyć temperaturę, ryż gotować pod przykryciem przez ok. 25-30 minut, aż woda wyparuje.