Śródziemnomorski gulasz z kurczaka z czarnym ryżem Venere

TRUDNOŚĆ
Trudny Trudny
CZAS GOTOWANIA
Ponad 2 godziny Ponad 2 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Śródziemnomorski gulasz z kurczaka z czarnym ryżem Venere
Główne SKŁADNIKI
  • Drób
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 2 czerwone cebule
  • 1 por
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy
  • 6 świeżych listków laurowych
  • 300 g dyni piżmowej
  • 300 g marchwi fioletowej "Purple Haze"
  • 150 g brązowych pieczarek
  • 15 g suszonych borowików
  • 6 udek z kurczaka z kością
  • 375 ml wina chianti
  • 3 puszki pomidorów Pelati (à 400 g)
  • 12 czarnych oliwek (z pestką)
  • 300 g czarnego ryżu Venere
  • Przygotowanie

  • 1
    Piekarnik rozgrzać do 190 °C. Cebulę obrać, każdą z nich pokroić na osiem plasterków, por umyć, pokroić w plastry, czosnek obrać i również pokroić w plastry.
  • 2
    Dużą żeliwną brytfannę Le Creuset ustawić na średniej temperaturze. Igły z gałązki rozmarynu delikatnie posiekać i podsmażyć na 1 łyżce oliwy, następnie dodać liście laurowe. Podsmażyć ciągle mieszając przez 2 minuty, dodać czosnek, następnie cebulę oraz por, w dalszym ciągu smażyć na małym ogniu przez kolejne 10 minut, co chwilę mieszając.
  • 3
    Dynię umyć, usunąć pestki, pokroić wraz ze skórką na nieduże kawałki. Marchew obrać, odciąć końce, pokroić na skośne plasterki o grubości 3 cm.
  • 4
    Borowiki ułożyć w misce i zalać 75 ml wrzątku. Usunąć nóżki z pieczarek. Pieczarki, dynię oraz kawałki marchwi umieścić w brytfannie.
  • 5
    Udka z kurczaka obrać ze skóry i również umieścić w garnku. Dolać wino, zagotować na średnim ogniu.
  • 6
    Pomidory rozdrobnić łyżką lub nożem, ułożyć w brytfannie. Puszki po pomidorach zalać do połowy wodą, wlać do brytfanny i wymieszać. Namoczone borowiki wraz z 50ml wody, w której się moczyły, dodać także do brytfanny. Usunąć pestki oliwek i dodać do pozostałych produktów. Powstałe w ten sposób jednogarnkowe danie z kurczaka doprowadzić delikatnie do wrzenia, następnie dusić przez godzinę w piekarniku, aż sos się zagęści, warzywa będą miękkie a mięso z kurczaka będzie odchodzić od kości.
  • 7
    W tym czasie ryż umieścić na drobnym sicie, zalać dwukrotnie zimną wodą i umieścić w garnku. Dodać 750ml zimnej wody. Następnie ryż ugotować na największym ogniu. Jak tylko woda się zagotuje, zmniejszyć temperaturę, ryż gotować pod przykryciem przez ok. 25-30 minut, aż woda wyparuje.