- Drób
Składniki
- 500 g mielonego mięsa drobiowego (idealnie nadaje się do tego mieszanka z piersi i udka)
- 25 g bułki tartej namoczonej w 2 łyżkach wody
- sól i czarny pieprz
- 1 rozdrobniony ząbek czosnku
- 1 łyżeczka lekkiej oliwy do smażenia
- 2 cebulki dymki pokrojone w cienkie krążki
- 1 czerwona papryka chili pokrojona
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- ¼ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka świeżej siekanej mięty
- 1 łyżka siekanej pietruszki
- 1 łyżka siekanej kolendry
- 35 g siekanych pistacji
- 8 czerwonych pomidorów kiściowych w całości
- 8 żółtych pomidorów kiściowych w całości
- 1 czerwona papryka, pokrojona na 8 małych kawałków
- 1 żółta papryka pokrojona na 8 cząstek
- 1 mała zielona i żółta cukinia, pokrojone na 8 plastrów ok. 1 cm grubości
- 2 małe czerwone cebule pokrojone na 8 cząstek
- 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego do smażenia
- 200 g ogórka sałatkowego, bez nasionek, pokrojonego
- 250 g jogurtu greckiego
- 1 rozdrobniony ząbek czosnku
- drobno posiekane liście małej wiązki mięty
- 8 pit pełnoziarnistych
- 1 mała główka pokrojonej sałaty rzymskiej
- 15 g kolendry
- ½ cytryny
- ewentualnie pieprz Aleppo
- patyczki metalowe (długość 20 cm)
-
Przygotowanie
-
1Do wykonania szaszłyków kofta: Wszystkie składniki wraz z ½ łyżki soli i nieco pieprzu przełożyć do miseczki i dobrze rozgnieść dłońmi. Mieszankę rozłożyć na 8 równych porcji. Uformować z nich krótkie, grube kiełbaski i nabić na osiem cienkich metalowych patyków do szaszłyków.
-
2Do wykonania szaszłyków warzywnych: przygotowane warzywa wraz z jedną łyżką oliwy i przyprawami przełożyć do miseczki, dobrze wymieszać. Kawałki warzyw nałożyć na osiem długich patyczków.
-
3Do wykonania tzatziki: wszystkie składniki przełożyć do miski, wymieszać i doprawić. Przed podaniem przełożyć do małych miseczek.
-
4Patelnię bez oleju rozgrzewać przez kilka minut na średnim ogniu. Jak tylko patelnia się rozgrzeje, rozprowadzić pędzelkiem olej. Ułożyć obok siebie na grillowej patelni cztery szaszłyki drobiowe i cztery warzywne a następnie grillować przez ok. 8 minut. Odwracać co 2 - 3 minuty, aż szaszłyki przejdą uzyskując piękny brązowy kolor. Zdjąć i odłożyć w ciepłe miejsce, pozostałe szaszłyki podobnie usmażyć.
-
5Serwowania: Sałatę rzymską pokroić, kolendrę posiekać, wszystko doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pitę lekko podsmażyć, naciąć z każdej strony tak, aby powstała kieszonka. Uwaga: Gorąca para! Kieszonki wypełnić sałatą rzymską. Do kieszonki pity przełożyć jeden szaszłyk warzywny i jedną koftę, wyjąć metalowe patyczki. Udekorować tzatzikami, dodać łyżkę, odrobinę pieprzu z Aleppo i natychmiast podawać.
-
6Wskazówka: pieprz Aleppo to aromatyczna papryka, która po usunięciu ziaren nie jest bardzo ostra. Papryczki znane są właśnie jako pieprz Aleppo. Tradycyjnie pochodzą z Syrii lub Turcji, hodowane są również w Chinach i Afryce.