- Czekolada
Składniki
- 3 łyżki masłaa
- 2 łyżki kakao
- 85 g gorzkiej czekolady
- 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 2 jajka, oddzielone
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 180 ° C (termoobieg: 160 ° C, kuchenka gazowa: 4).
-
2Nasmarować cztery foremki 1 łyżką masła, a następnie posypać je kakao. Wyjąć nadmiar kakao z foremek.
-
3Rozpuścić czekoladę i pozostałe masło w dużej misce nad garnkiem z gotującą się wodą, do czasu aż mieszanina będzie gładka. Zdjąć z ognia i dodać ekstrakt waniliowy. Dodać po kolei żółtka i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Odłożyć.
-
4W innej dużej misce ubić białka z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia na sztywno. Ostrożnie wlać mieszankę z białek do czekolady za pomocą metalowej łyżki. Wlać mieszaninę do foremek.
-
5Wstawić suflet do piekarnika na około 10-15 minut i odrazu podawać. Suflet powinien urosnąć i zastygnąć.