- Warzywa
Składniki
- 50 ml mleka kokosowego
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 mała czerwona papryczka chilli, drobno posiekana
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 limonka, sok i skórka
- 1 łyżeczka miodu
- 200 g tofu, odsączone i pokrojone w plasterki o grubości 0,5 mm
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 8 arkuszy papieru ryżowego (16 x 16cm)
- Mango / żółta cukinia i / lub żółta papryka
- 10 g świeżej kolendry
- 50 g miksu kiełek
-
Przygotowanie
-
1Wymieszać wszystkie składniki do dipu orzechowego z 2 łyżkami gorącej wody i mieszać, aż masa będzie gładka.
-
2Marynować paski tofu w sosie sojowym przez 15 minut. Później wyjąć tofu i lekko obtoczyć w mące kukurydzianej.
-
3Rozgrzać patelnię na średnim ogniu, dodać olej i podsmażyć tofu na złoty kolor przez 3-5 minut. Następnie wyjąć i osuszyć papierem kuchennym.
-
4Napełnić płytką miskę lub talerz wodą o głębokości około 1 cm. Zanurzyć arkusz papieru ryżowego w wodzie na około dziesięć sekund z obu stron, następnie umieścić go na desce.
-
5Umieścić na pojedynczym arkuszu trochę tofu oraz warzyw na środku, a następnie rozłóżyć na nich zioła i kiełki. Zwinąć mocno, aby zrobić rolkę. Powtórzyć z pozostałymi 7 arkuszami.
-
6Podawać rollsy z dipem orzechowym.
-
7Wskazówka: Wyobraźnia nie ma granic! Składniki zastosowane do rollsów to dopiero początek. Do rollsów można również użyć awokado, surowe buraki, papryki, czerwoną kapustę lub marchewkę.