Sushi chirashi

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
1-2 1-2
Sushi chirashi
Główne SKŁADNIKI
  • Owoce morza
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1-2 cm świeżego imbiru, drobno posiekanego
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 cebulka dymka, pokrojona w cienkie krążki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka suszonego chili (można więcej wedle upodobań)
  • 150 g łososia pokrojonego w paski
  • 160 g nieugotowanego ryżu do sushi
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól
  • 100 ml soku z czerwonych buraków
  • 1-2 łyżek octu winnego czerwonego
  • wiązka rzodkiewek przekrojonych na ćwiartki
  • 1-2 łyżeczki suszonych glonów wakame lub arame
  • 1 mały ogórek
  • 1 marchew pokrojona w drobne paski
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • awokado
  • 1 łyżeczka sezamu
  • Przygotowanie

  • 1
    Imbir, czosnek i cebulkę dymkę wymieszać z sosem sojowym, 1 łyżką octu ryżowego, olejem sezamowym, miodem i płatkami chili. Powstałą marynatą pokropić łososia i włożyć na 20-30 minut do lodówki.
  • 2
    Ryż do sushi ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pozostały ocet ryżowy wymieszać z ½ łyżeczki soli. Gotowy ryż pokropić mieszanką octu, przełożyć do płaskiej miski i schłodzić od czasu do czasu mieszając.
  • 3
    Sok z czerwonych buraków wymieszać z octem winnym czerwonym, zamarynować rzodkiewki i dodać soli.
  • 4
    Glony namoczyć zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • 5
    Sezam podsmażyć na patelni bez tłuszczu, odstawić.
  • 6
    Połówkę z awokado pokroić na kawałki.
  • 7
    Ogórki obrać i pokroić w poprzek na grube plastry.
  • 8
    W małej miseczce roztrzepać jaja z sosem sojowym, a następnie wymieszać z posiekanymi glonami. Olej sezamowy podgrzać na małej patelni. Dodać wymieszane jaja i dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez 3-4 minuty aż jaja zupełnie się zetną. Wyjąć omlet i zrolowany pokroić na paski.
  • 9
    Wszystkie dodatki schłodzić do temperatury pokojowej.
  • 10
    Aby podać należy rozdzielić ryż na dwie miseczki, rozłożyć na nim paseczki z łososia, awokado i omleta, umieścić na nich pokrojone warzywa. Na koniec udekorować sezamem i serwować.
  • 11
     WSKAZÓWKA:
  • 12
     
  • 13
    Im dłużej ryba pozostaje w marynacie, tym jej smak jest bardziej intensywny.
  • 14
     Wskazówka: Im dłużej ryba pozostaje w marynacie, tym jej smak jest bardziej intensywny.