- Owoce morza
Składniki
- 1-2 cm świeżego imbiru, drobno posiekanego
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 cebulka dymka, pokrojona w cienkie krążki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka suszonego chili (można więcej wedle upodobań)
- 150 g łososia pokrojonego w paski
- 160 g nieugotowanego ryżu do sushi
- 2 łyżeczki cukru
- sól
- 100 ml soku z czerwonych buraków
- 1-2 łyżek octu winnego czerwonego
- wiązka rzodkiewek przekrojonych na ćwiartki
- 1-2 łyżeczki suszonych glonów wakame lub arame
- 1 mały ogórek
- 1 marchew pokrojona w drobne paski
- 2 jaja
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- awokado
- 1 łyżeczka sezamu
-
Przygotowanie
-
1Imbir, czosnek i cebulkę dymkę wymieszać z sosem sojowym, 1 łyżką octu ryżowego, olejem sezamowym, miodem i płatkami chili. Powstałą marynatą pokropić łososia i włożyć na 20-30 minut do lodówki.
-
2Ryż do sushi ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pozostały ocet ryżowy wymieszać z ½ łyżeczki soli. Gotowy ryż pokropić mieszanką octu, przełożyć do płaskiej miski i schłodzić od czasu do czasu mieszając.
-
3Sok z czerwonych buraków wymieszać z octem winnym czerwonym, zamarynować rzodkiewki i dodać soli.
-
4Glony namoczyć zgodnie z przepisem na opakowaniu.
-
5Sezam podsmażyć na patelni bez tłuszczu, odstawić.
-
6Połówkę z awokado pokroić na kawałki.
-
7Ogórki obrać i pokroić w poprzek na grube plastry.
-
8W małej miseczce roztrzepać jaja z sosem sojowym, a następnie wymieszać z posiekanymi glonami. Olej sezamowy podgrzać na małej patelni. Dodać wymieszane jaja i dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez 3-4 minuty aż jaja zupełnie się zetną. Wyjąć omlet i zrolowany pokroić na paski.
-
9Wszystkie dodatki schłodzić do temperatury pokojowej.
-
10Aby podać należy rozdzielić ryż na dwie miseczki, rozłożyć na nim paseczki z łososia, awokado i omleta, umieścić na nich pokrojone warzywa. Na koniec udekorować sezamem i serwować.
-
11WSKAZÓWKA:
-
12
-
13Im dłużej ryba pozostaje w marynacie, tym jej smak jest bardziej intensywny.
-
14Wskazówka: Im dłużej ryba pozostaje w marynacie, tym jej smak jest bardziej intensywny.