Świąteczna Beza Pavlova

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 2 godz. Do 2 godz.
CZAS GOTOWANIA
Ponad 2 godz. Ponad 2 godz.
PORCJE
+10 +10
Świąteczna Beza Pavlova
Uczcij święta z tą Bezą Pavlova w kształcie choinki. Idealny deser, który zrobi wrażenie na gościach zebranych przy stole.
Główne SKŁADNIKI
  • jajka
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

BEZA (NALEŻY WYKONAĆ DWIE PARTIE, PONIŻSZE SKŁADNIKI DOTYCZĄ JEDNEJ PARTII)
  • 8 jajek z wolnego wybiegu
  • 500 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki białego octu winnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
KREM
  • 10 g żelatyny
  • 50 ml zimnej wody
  • 700 ml mleka
  • 1 laska wanilii, nasiona
  • 112 g drobnego cukru
  • 5 żółtek jaj od kur z wolnego wybiegu
  • 2 jajka
  • 45 g mąki kukurydzianej
  • Szczypta soli
  • 64 g masła
  • 190 ml śmietany
  • Przygotowanie

  • 1
    Wyłóż 3 blachy Le Creuset papierem do pieczenia i narysuj kółka o następującym promieniu: 24 cm, 20 cm, 18 cm, 15 cm, 8 cm, 2 cm
  • 2
    Beza: W mikserze elektrycznym ubij białka jajek. Stopniowo dodawaj cukier. Kontynuuj ubijanie aż białko będzie ścięte. Przesiej mąkę kukurydzianą i dodaj ocet i wanilię. Ubijaj przez kolejne 5-10 sekund, aż składniki się połączą. Wyjmij masę z miksera, wyczyść miskę i powtórz ubijanie z drugą partią bezy.
  • 3
    Wykonaj podkłady bezowe za pomocą okrągłej końcówki rękawa cukierniczego. Powinny mieć grubość około 1 cm i być wygładzone. Najmniejszy podkład wykonaj końcówką gwiazdy. Za pomocą tej samej końcówki wykonaj małe dekoracje wokół krawędzi każdej podstawy. Bezę piecz w temperaturze 120°C przez 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 100°C i kontynuuj pieczenie przez 1 ½ - 2 godziny, aż beza całkowicie wyschnie. Wyłącz piekarnik i pozwól bezie ostygnąć w piekarniku. Przechowuj podkłady w pojemniku do 1 tygodnia.
  • 4
    Krem: Umieść żelatynę w zimnej wodzie w małym pojemniku nadającym się do mikrofali. Połącz mleko z wanilią. Wymieszaj cukier, żółtka, całe jajka, mąkę kukurydzianą i sól. Stopniowo wlewaj gorące mleko do mieszanki jajek, uważając, aby nie dodać zbyt dużo na raz, co rozdwoi mieszaninę. Odcedź i wyrzuć laskę waniliową. Przelej do rondelka i gotuj na średnim ogniu, stale mieszając, aż się zagęści. Roztop żelatynę przez 5-10 sekund w kuchence mikrofalowej, uważając, aby jej nie przypalić. Następnie szybko ubij ją z powstałym wcześniej kremem. Ubij razem z masłem. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Ubij śmietanę i dodaj do schłodzonego kremu. Przykryj i schłodź do uzyskania stałej konsystencji. Krem można przechowywać w lodówce przez 2–3 dni.
  • 5
    Formowanie choinki
  • 6
    Umieść duży podkład na 27-centymetrowym talerzu Le Creuset. Rozprowadź krem na podstawie i powtórz z pozostałymi warstwami. Na górze połóż najmniejszą warstwę. Podawaj z truskawkami lub borówkami. Należy ją serwować natychmiast po przygotowaniu by beza nie zmiękła.
  • 7
    WSKAZÓWKA: Jeśli chcesz stworzyć bezę Pavlova, która przetrwa wieczór, użyj rękawa cukierniczego którym nałożysz krem na każdą z warstwę, co zapewni większą stabilność deseru. Zrób mini- choinki Pavlova z kremem, aby goście mogli cieszyć się jej smakiem i podziwiać wygląd.