- jajka
Składniki
- 8 jajek z wolnego wybiegu
- 500 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki białego octu winnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 10 g żelatyny
- 50 ml zimnej wody
- 700 ml mleka
- 1 laska wanilii, nasiona
- 112 g drobnego cukru
- 5 żółtek jaj od kur z wolnego wybiegu
- 2 jajka
- 45 g mąki kukurydzianej
- Szczypta soli
- 64 g masła
- 190 ml śmietany
-
Przygotowanie
-
1Wyłóż 3 blachy Le Creuset papierem do pieczenia i narysuj kółka o następującym promieniu: 24 cm, 20 cm, 18 cm, 15 cm, 8 cm, 2 cm
-
2Beza: W mikserze elektrycznym ubij białka jajek. Stopniowo dodawaj cukier. Kontynuuj ubijanie aż białko będzie ścięte. Przesiej mąkę kukurydzianą i dodaj ocet i wanilię. Ubijaj przez kolejne 5-10 sekund, aż składniki się połączą. Wyjmij masę z miksera, wyczyść miskę i powtórz ubijanie z drugą partią bezy.
-
3Wykonaj podkłady bezowe za pomocą okrągłej końcówki rękawa cukierniczego. Powinny mieć grubość około 1 cm i być wygładzone. Najmniejszy podkład wykonaj końcówką gwiazdy. Za pomocą tej samej końcówki wykonaj małe dekoracje wokół krawędzi każdej podstawy. Bezę piecz w temperaturze 120°C przez 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 100°C i kontynuuj pieczenie przez 1 ½ - 2 godziny, aż beza całkowicie wyschnie. Wyłącz piekarnik i pozwól bezie ostygnąć w piekarniku. Przechowuj podkłady w pojemniku do 1 tygodnia.
-
4Krem: Umieść żelatynę w zimnej wodzie w małym pojemniku nadającym się do mikrofali. Połącz mleko z wanilią. Wymieszaj cukier, żółtka, całe jajka, mąkę kukurydzianą i sól. Stopniowo wlewaj gorące mleko do mieszanki jajek, uważając, aby nie dodać zbyt dużo na raz, co rozdwoi mieszaninę. Odcedź i wyrzuć laskę waniliową. Przelej do rondelka i gotuj na średnim ogniu, stale mieszając, aż się zagęści. Roztop żelatynę przez 5-10 sekund w kuchence mikrofalowej, uważając, aby jej nie przypalić. Następnie szybko ubij ją z powstałym wcześniej kremem. Ubij razem z masłem. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Ubij śmietanę i dodaj do schłodzonego kremu. Przykryj i schłodź do uzyskania stałej konsystencji. Krem można przechowywać w lodówce przez 2–3 dni.
-
5Formowanie choinki
-
6Umieść duży podkład na 27-centymetrowym talerzu Le Creuset. Rozprowadź krem na podstawie i powtórz z pozostałymi warstwami. Na górze połóż najmniejszą warstwę. Podawaj z truskawkami lub borówkami. Należy ją serwować natychmiast po przygotowaniu by beza nie zmiękła.
-
7WSKAZÓWKA: Jeśli chcesz stworzyć bezę Pavlova, która przetrwa wieczór, użyj rękawa cukierniczego którym nałożysz krem na każdą z warstwę, co zapewni większą stabilność deseru. Zrób mini- choinki Pavlova z kremem, aby goście mogli cieszyć się jej smakiem i podziwiać wygląd.