- Owoce
Składniki
- 250 g masła
- 150 g drobnego cukru
- 1 laska wanilia, rozcięta
- Skórka z 2 pomarańczy
- 4 łyżki (60 ml) mleka
- 8 g drożdży suchych
- 3 łyżki (45 ml) brandy
- 80 g suszonej żurawiny
- 5 dużych jajek od kur z wolnego wybiegu
- 550 g mąki do wypieku chleba
- 1 szczypta soli
- 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 100 g kandyzowanej skórki z cytrusów
- 30 g płatków migdałowych
- 1 łyżka (15 ml) drobnego cukru
- 1 łyżka (15 ml) białka jaj
- 1 łyżka (15 ml) cukru pudru
-
Przygotowanie
-
1Natłuść i wyłóż cztery mini cocotte Le Creuset o średnicy 10 cm podwójną warstwą papieru do pieczenia.
-
2Utrzyj masło, cukier, nasiona wanilii oraz skórkę z cytryny. Podgrzej mleko (nie zagotowuj, bo będzie za gorące i zabije drożdże). Dodaj 1 łyżkę cukru oraz drożdże i odłóż na bok, by zaczęły działać. Podgrzej brandy w małym rondlu i dodaj żurawinę oraz laskę wanilii. Odstaw do zmacerowania i nabrania smaku.
-
3Gdy masło z cukrem utworzy puszystą masę o jasnym kolorze, dodaj mąkę, szczyptę soli oraz masę drożdżową. Wyrabiaj ciasto, aż zrobi się miękkie i elastyczne. Najlepiej zrobić to mikserem elektrycznym z końcówką do mieszania ciasta drożdżowego. Umieść ciasto pod przykryciem w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość. Dodaj macerowaną żurawinę i brandy, posiekaną czekoladę i kandyzowaną skórkę. Wyrabiaj za pomocą miksera, aż owoce i czekolada dokładnie się połączą. Uformuj z ciasta kulki o masie ok. 290 g. Umieść je w mini cocotte i delikatnie przykryj folią spożywczą. Umieść w ciepłym miejscu i pozostaw na kolejne 50 minut.
-
4Nagrzej piekarnik do temperatury 160°C. Gdy ciasto będzie dwa razy większe, przygotuj posypkę, mieszając wszystkie składniki. Ostrożnie nałóż posypkę na każdą babkę panettone. Piecz w piekarniku przez 30–40 minut.
-
5Najlepiej podawaj na ciepło z odrobiną cukru pudru lub kolejnego dnia – po podsmażeniu na maśle.