Świąteczne babki panettone

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Ponad 2 godziny Ponad 2 godziny
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
2-4 2-4
Świąteczne babki panettone
Panettone to słodka włoska babka, tradycyjnie jedzona w czasie Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Świąteczne panettone wypiekane w naszych mini cocotte są idealnymi mini porcjami.
Główne SKŁADNIKI
  • Owoce
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 250 g masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 laska wanilia, rozcięta
  • Skórka z 2 pomarańczy
  • 4 łyżki (60 ml) mleka
  • 8 g drożdży suchych
  • 3 łyżki (45 ml) brandy
  • 80 g suszonej żurawiny
  • 5 dużych jajek od kur z wolnego wybiegu
  • 550 g mąki do wypieku chleba
  • 1 szczypta soli
  • 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 100 g kandyzowanej skórki z cytrusów
POSYPKA
  • 30 g płatków migdałowych
  • 1 łyżka (15 ml) drobnego cukru
  • 1 łyżka (15 ml) białka jaj
  • 1 łyżka (15 ml) cukru pudru
  • Przygotowanie

  • 1
    Natłuść i wyłóż cztery mini cocotte Le Creuset o średnicy 10 cm podwójną warstwą papieru do pieczenia.
  • 2
    Utrzyj masło, cukier, nasiona wanilii oraz skórkę z cytryny. Podgrzej mleko (nie zagotowuj, bo będzie za gorące i zabije drożdże). Dodaj 1 łyżkę cukru oraz drożdże i odłóż na bok, by zaczęły działać. Podgrzej brandy w małym rondlu i dodaj żurawinę oraz laskę wanilii. Odstaw do zmacerowania i nabrania smaku.
  • 3
    Gdy masło z cukrem utworzy puszystą masę o jasnym kolorze, dodaj mąkę, szczyptę soli oraz masę drożdżową. Wyrabiaj ciasto, aż zrobi się miękkie i elastyczne. Najlepiej zrobić to mikserem elektrycznym z końcówką do mieszania ciasta drożdżowego. Umieść ciasto pod przykryciem w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość. Dodaj macerowaną żurawinę i brandy, posiekaną czekoladę i kandyzowaną skórkę. Wyrabiaj za pomocą miksera, aż owoce i czekolada dokładnie się połączą. Uformuj z ciasta kulki o masie ok. 290 g. Umieść je w mini cocotte i delikatnie przykryj folią spożywczą. Umieść w ciepłym miejscu i pozostaw na kolejne 50 minut.
  • 4
    Nagrzej piekarnik do temperatury 160°C. Gdy ciasto będzie dwa razy większe, przygotuj posypkę, mieszając wszystkie składniki. Ostrożnie nałóż posypkę na każdą babkę panettone. Piecz w piekarniku przez 30–40 minut.
  • 5
    Najlepiej podawaj na ciepło z odrobiną cukru pudru lub kolejnego dnia – po podsmażeniu na maśle.