Szampan Trifle

TRUDNOŚĆ
Trudny Trudny
CZAS GOTOWANIA
Około 2 godzin Około 2 godzin
PORCJE
8-10 8-10
Szampan Trifle
Fabulous Jelly and Raspberry Curd Trifles, a delightful treat and presented beautifully in Le Creuset tumblers.
Główne SKŁADNIKI
  • Owoce
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Na galaretkę szampańską:
  • 125 ml różowego wina musującego lub szampana
  • 250 ml wody
  • 25 ml cukru pudru
  • 1 łyżka proszku żelatynowego
  • 2 łyżeczki zimnej wody
  • maliny, do dekoracji
Do twarogu malinowego:
  • 250 g malin
  • 3 jajka, ubite
  • 270 ml cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny lub limonki (sok z 2 owoców)
  • 45 g solonego masła
Do dekoracji:
  • 240 ml kremu Chantilly (krem do ciast)
  • 240 ml gotowego budyniu waniliowego
  • trochę waniliowego ciasta biszkoptowego
  • maliny, do dekoracji
  • Przygotowanie

  • 1
    Na szampańską galaretkę podgrzać wino musujące, wodę i cukier na małym ogniu. Jak tylko cukier się rozpuści, gotować dalej na wolnym ogniu przez 30 sekund. Następnie odstawić.
  • 2
    Teraz wlać zimną wodę do miski i rozprowadzić żelatynę w proszku na powierzchni wody. Pozostawić na 2-3 minuty, aby żelatyna mogła wchłonąć wodę.
  • 3
    Teraz dodać trochę gorącego szampana do mieszanki żelatyny i wody i dobrze wymieszać. Następnie wymieszać żelatynę z pozostałym ciepłym szampanem.
  • 4
    Pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej, a następnie podzielić na 8 szklanek. Do każdej szklanki dodać jeszcze kilka malin. Przykryć szklanki folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki.
  • 5
    W przypadku twarogu malinowego podgrzać wszystkie składniki w rondelku, mieszając, aż cukier się rozpuści, a masło się rozpuści.
  • 6
    Kontynuować mieszanie przez około 10-15 minut, aż maliny opadną i utworzy się masa przypominająca kompot. Masa nie powinna się gotować.
  • 7
    Zdjąć z ognia i przecedzić przez sito. Najpierw pozwolić mu ostygnąć do temperatury pokojowej pod przykryciem, a następnie wstawić na noc do lodówki.
  • 8
    Aby podać, wycisnąć kółko o średnicy kieliszka z biszkoptu i ostrożnie umieścić je w kieliszku na galaretce szampana.
  • 9
    Podzielić budyń waniliowy między szklanki. Następnie nałożtć warstwę kremu Chantilly i warstwę twarogu malinowego. Na koniec wyłożyć świeże maliny i posypać cukrem pudrem.
  • 10
    Wstawić do lodówki na 4 godziny przed podaniem.