- Owoce
Składniki
- 125 ml różowego wina musującego lub szampana
- 250 ml wody
- 25 ml cukru pudru
- 1 łyżka proszku żelatynowego
- 2 łyżeczki zimnej wody
- maliny, do dekoracji
- 250 g malin
- 3 jajka, ubite
- 270 ml cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny lub limonki (sok z 2 owoców)
- 45 g solonego masła
- 240 ml kremu Chantilly (krem do ciast)
- 240 ml gotowego budyniu waniliowego
- trochę waniliowego ciasta biszkoptowego
- maliny, do dekoracji
-
Przygotowanie
-
1Na szampańską galaretkę podgrzać wino musujące, wodę i cukier na małym ogniu. Jak tylko cukier się rozpuści, gotować dalej na wolnym ogniu przez 30 sekund. Następnie odstawić.
-
2Teraz wlać zimną wodę do miski i rozprowadzić żelatynę w proszku na powierzchni wody. Pozostawić na 2-3 minuty, aby żelatyna mogła wchłonąć wodę.
-
3Teraz dodać trochę gorącego szampana do mieszanki żelatyny i wody i dobrze wymieszać. Następnie wymieszać żelatynę z pozostałym ciepłym szampanem.
-
4Pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej, a następnie podzielić na 8 szklanek. Do każdej szklanki dodać jeszcze kilka malin. Przykryć szklanki folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki.
-
5W przypadku twarogu malinowego podgrzać wszystkie składniki w rondelku, mieszając, aż cukier się rozpuści, a masło się rozpuści.
-
6Kontynuować mieszanie przez około 10-15 minut, aż maliny opadną i utworzy się masa przypominająca kompot. Masa nie powinna się gotować.
-
7Zdjąć z ognia i przecedzić przez sito. Najpierw pozwolić mu ostygnąć do temperatury pokojowej pod przykryciem, a następnie wstawić na noc do lodówki.
-
8Aby podać, wycisnąć kółko o średnicy kieliszka z biszkoptu i ostrożnie umieścić je w kieliszku na galaretce szampana.
-
9Podzielić budyń waniliowy między szklanki. Następnie nałożtć warstwę kremu Chantilly i warstwę twarogu malinowego. Na koniec wyłożyć świeże maliny i posypać cukrem pudrem.
-
10Wstawić do lodówki na 4 godziny przed podaniem.