- Owoce
Składniki
- 350 g mąki pszennej tortowej lub krupczatki
- 100 g mąki żytniej pytlowej
- 45 ml cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soli drobnoziarnistej
- 300 g zimnego, słonego masła, pokrojonego w kostki
- 80 ml bardzo zimnej wody
- 120 g cukru trzcinowego demarara
- 30 ml mąki kukurydzianej
- 5 ml mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 30 ml brandy
- 60 ml śmietany
- 7–8 jabłek Pink Lady, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 1/2 cm cząstki
- 30 g masła, pokrojonego w kostki
- Mieszanina z jajek (delikatnie roztrzepane 1 jajko)
- 30 ml cukru trzcinowego demarara|
- 100 g masła solonego
- 110 g cukru trzcinowego demarara
- 250 ml śmietany
- 1 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
-
Przygotowanie
-
1Do misy robota kuchennego wsyp mąkę pszenną tortową lub krupczatkę, mąkę żytnią, cukier puder i sól, aby wyrobić ciasto. Wymieszaj, aby napowietrzyć mąkę. Dodaj masło i miksuj do otrzymania grubej kruszonki. Dolej wodę i miksuj, aby połączyć wszystkie składniki ciasta. Wyjmij z robota kuchennego i delikatnie zagnieć. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
-
2Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Umieść blachę w piekarniku na najniższym poziomie.
-
3Podziel ciasto na dwie części. Wyłóż je na posypaną mąką stolnicę i rozwałkuj na grubość 3 cm. Wyłóż ciastem ścianki i dno klasycznej kwadratowej formy do pieczenia Le Creuset. Schładzaj przez 10 minut.
-
4W dużej misie utrzyj na masę cukier trzcinowy demarara, mąkę kukurydzianą, cynamon, gałkę muszkatołową, brandy i śmietanę. Dodaj jabłka i wymieszaj.
-
5Wlej masę jabłkową na spód ciasta. Posyp pokrojonym w kostki masłem i nakryj pozostałym kawałkiem ciasta, układając warkocze z 2,5 cm pasków lub pełny płat. Przytnij wystające krawędzie i zaciśnij brzegi, aby je skleić. Posmaruj mieszaniną z jajek i posyp cukrem trzcinowym demarara. Jeśli góra ciasta jest w postaci całego płata, zrób trzy małe nacięcia na ujście pary. Piecz na dolnej półce przez 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 180°C, a następnie przełóż formę na środkowy poziom i piecz przez kolejne 60–65 minut. Aby zapobiec nadmiernemu przypieczeniu, nakryj ciasto folią na ostatnie 15–20 minut.
-
6Schładzaj na kratce do studzenia przez 10 minut. Podawaj z sosem ze słonego karmelu i lodami waniliowymi.
-
7Aby przygotować sos, rozpuść na średnim ogniu masło w rondelku. Dodaj cukier i mieszaj przez ok. 5–6 minut do powstania masy o głębokim karmelowym kolorze. Wlej śmietanę i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 8–10 minut, aż całość zgęstnieje. Następnie dodaj aromat waniliowy i sól.