- Warzywa
Składniki
- 200 g sera Halloumi, pokrojonego w kostkę
- 150 g boczniaków ostrygowatych
- 200 g kolorowych pomidorów
- 4 małe bakłażany przepołowione
- 80 g rzodkiewek
- 3 małe buraki, pokrojone w ćwiartki
- 80 g groszku cukrowego
- 3-4 łyżki oliwy
- sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
- 4-6 liści jarmużu, bez łodyg
- 180 g liści jarmużu, bez łodyg
- Sól morska
- Sok i skórka z ½ cytryny
- 1 zielona papryczka chili, posiekana
- 125 g pesto z bazylii
- 4 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku, rozdrobniony
- Jogurt grecki
- Czarne ziarna sezamu
-
Przygotowanie
-
1Halloumi w kostkach i warzywa nakłuć na drewniane patyczki zamoczone w wodzie. Lekko natrzeć oliwą, doprawić solą i pieprzem, grillować na kwadratowej patelni do grillowania Le Creuset (26 cm) przez ok. od 2 do 3 minut z każdej strony aż lekko się zarumienią.
-
2Do wykonania zielonego dipu: wszystkie składniki wymieszać na gładko w robocie kuchennym. Dip pozostanie świeży w słoiku przez około tydzień.
-
3Kilka łyżek zielonego dipu ułożyć pod jogurtem.
-
4Szaszłyki podawać ze świeżym jarmużem, który stanowi chrupiącą przekąskę. Na koniec warzywa posypać sezamem i polać zielonym dipem.