- Ryby i owoce morza
Składniki
- 80 ml oliwy z oliwek
- 5 ml oleju sezamowego
- Sok i skórka z 2 limonek
- 5 ml płatków chili
- 1 szczypta soli morskiej
- 10 ml miodu
- 5 ml wędzonej papryki
- 1 kg fileta ze świeżego łososia (korpus zamiast ogona ze względu na jego grubość)
- 300 g cebuli dymki lub młodego pora
- Grillowany chleb pita przekrojony na pół
- Plasterki rzodkiewki
- Świeżo pokrojony koperek
- Jogurt cytrynowy
- Kawałki limonki
-
Przygotowanie
-
1Przygotowanie marynaty: połącz wszystkie składniki.
-
2Pokrój łososia na duże, równe kawałki. Włóż do marynaty i odstaw na bok, w temperaturze pokojowej, na 15 minut, aby wszystkie smaki pięknie się wymieszały.
-
3Opal całe cebule dymki lub młode pory nad ogniem, aż staną się delikatnie miękkie. Pokrój je na równe, wystarczająco duże kawałki, aby można je było nadziać na szaszłyk. Przygotowanie szaszłyka: nadziewaj kawałki łososia na szaszłyk naprzemiennie z cebulą dymką lub porami.
-
4Nagrzej kwadratową patelnię grillową żeliwo Le Creuset o boku 24 cm na średnim-dużym ogniu i smaż każdy bok szaszłyka przez 2–3 minuty, według gustu. Jeśli nie obierasz ryby ze skóry, smaż szaszłyk dłużej, aby skórka była chrupiąca. Podawaj gorące szaszłyki łososiowe z przekrojoną, opiekaną pitą, plasterkami rzodkiewki, świeżo pokrojonym koperkiem, jogurtem cytrynowym i kawałkami limonki.