- Chleb i Zboża
Składniki
- 125 ml mleka
- 50 g masła
- 1/4 kostki świeżych drożdży
- 0,5 g szafranu
- 60 g twarogu
- 90 g cukru
- 1 szczypta soli
- 250 g mąki typ 405
- 1 jajko, lekko ubite
- 24 rodzynki
-
Przygotowanie
-
1W rondelku podgrzej mleko i rozpuść w nim masło. Następnie rozkrusz drożdże w letnim mleku i mieszaj, aż się rozpuszczą.
-
2Zmiel szafran w moździerzu i wymieszaj z mlekiem.
-
3Następnie dodaj twaróg, cukier i szczyptę soli i wszystko dobrze wymieszaj.
-
4Przełóż mieszaninę do miski, dodaj mąkę i ugniataj wszystko na gładkie ciasto przez około 10 minut mikserem lub rękami. Ciasto powinno spaść z krawędzi miski. Uważaj - nie dodawaj zbyt dużo dodatkowej mąki. W przeciwnym razie bułki drożdżowe będą zbyt suche.
-
5Teraz przykryj ciasto w misce wilgotnym ręcznikiem kuchennym i pozostaw do wyrośnięcia na około 45 minut.
-
6Następnie ponownie krótko zagnieść ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni i podzielić na 12 równych części. Zawinąć każdy kawałek w węża o długości ok. 30 cm i uformować w „S”. Zegnij oba końce w kierunku środka.
-
7Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić na ok. 45 minut. Krótko przed końcem czasu dojrzewania rozgrzać piekarnik do 225 ° C (konwekcja: 200 ° C, płyta gazowa: 7).
-
8Ostrożnie posmaruj bułki lekko ubitym jajkiem i umieść rodzynki na środku każdej krzywej „S”.
-
9Piec w piekarniku przez około 7-10 minut do zarumienienia.