- Mąka
Składniki
- 8 łyżek mąki
- 8 łyżek cukru (drobnego)
- 2 jajka, ubite
- 6 łyżek mleka (ok. 90 ml)
- 6 łyżek masła, roztopionego (około 70 g)
- 2 łyżki kakao
- 6 łyżek kawałków czekolady
- 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego
- Plastry miodu do dekoracji
- Chrupiące kulki czekoladowe i mieniący się srebrny pyłek do dekoracji.
-
Przygotowanie
-
1Wymieszaj wszystkie składniki i włóż do czterech mini-cocotte Le Creuset (10 cm).
-
2Umieść mini-cocottes w mikrofalówce, nastaw dużą moc (ok. 700 Watt) I piecz przez 1-2 minuty lub do momentu, aż ciasto się zetnie.
-
3Możesz przyozdobić plastrami miodu, chrupiącymi czekoladowymi kulkami i mieniącym się srebrnym pyłkiem.
-
4Wskazówka: Możesz również dodać do surowego ciaska łyżkę miękkiego, gładkiego masła orzechowego. Ten przepis świetnie się również nadaje to przyrządzenia w kubkach Le Creuset 350 ml; wystarczy podwoić ilość składników i piec dwa razy dłużej.