Szybkie czekoladowe ciasto z mikrofalówki

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Mniej niż 30 minut Mniej niż 30 minut
PORCJE
2-4 2-4
Szybkie czekoladowe ciasto z mikrofalówki
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 8 łyżek mąki
  • 8 łyżek cukru (drobnego)
  • 2 jajka, ubite
  • 6 łyżek mleka (ok. 90 ml)
  • 6 łyżek masła, roztopionego (około 70 g)
  • 2 łyżki kakao
  • 6 łyżek kawałków czekolady
  • 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • Plastry miodu do dekoracji
  • Chrupiące kulki czekoladowe i mieniący się srebrny pyłek do dekoracji.
  • Przygotowanie

  • 1
    Wymieszaj wszystkie składniki i włóż do czterech mini-cocotte Le Creuset (10 cm).
  • 2
    Umieść mini-cocottes w mikrofalówce, nastaw dużą moc (ok. 700 Watt) I piecz przez 1-2 minuty lub do momentu, aż ciasto się zetnie.
  • 3
    Możesz przyozdobić plastrami miodu, chrupiącymi czekoladowymi kulkami i mieniącym się srebrnym pyłkiem.
  • 4
    Wskazówka: Możesz również dodać do surowego ciaska łyżkę miękkiego, gładkiego masła orzechowego. Ten przepis świetnie się również nadaje to przyrządzenia w kubkach Le Creuset 350 ml; wystarczy podwoić ilość składników i piec dwa razy dłużej.